Učitelji tehničke kulture Varaždina i Međimurske županije na stručnoj ekskurziji u Štrigovi

Društva pedagoga tehničke kulture Varaždina i Međimurske županije već dugi niz godina naizmjenično jednom godišnje organiziraju zajedničku stručnu ekskurziju po svojim županijama.

Ove je godine, 9. prosinca, domaćini su bili međimurski tehničari. Program su osmislili Jelena Tuksar, predsjednica međimurskog društva i Danijel Labaš, predsjednik društva iz Varaždina.

Ekskurzija je započela obilaskom proizvodnih pogona tvrte NDK d.o.o. u Štrigovi, koju vode mladi poduzetnici Nikola i Danijel Kolmanić, koji su i predstavili svoju firmu.

Dvadesetak učitelja tehničke kulture iz oba društva tako je upoznalo procese stvaranja metalnih konstrukcija, posebno lakirnica koje se koriste u autoindustriji širom svijeta. Detaljno su upoznati s novim materijalima i primjenom najmodernije tehnologije u projektu nastajanja lakirnice, koju su upravo izrađivali za američko tržište.

U Vinariji OPG Kocijan, vlasnik Petar Kocijan održao je edukativno predavanje o vinogradarstvu i vinu u Međimurju. Potom su najuporniji tehničari došli do vrha vidikovca „Mađerkin breg“.

Sudionici ekskurzije istaknuli su da su obogaćeni novim saznanjima i svime što su vidjeli i doživjeli i da je šteta što se nije odazvalo više članova iz oba društva.

Željko Medved