Učenici I. osnovne škole učili umijeće izrade „Pikača“ u okviru europskog projekta

Održana je završna konferencija projekta „Pikač uživo“ čiji je korisnik Udruga „Pikač“ Selnica, a partneri Pučko otvoreno učilište Čakovec i Grad Čakovec. Ovaj projekt vrijedan više od 480 tisuća kuna sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda te nacionalnih sredstava Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u okviru natječaja „Umjetnost i kultura online”. Kako bi zaokružili projektnu godinu dana, predstavnicima sudionika i korisnika ovog projekta, na pritom su se obratili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Mario Zamuda, voditelj projekta Matija Moharić te predsjednik Udruge „Pikač“ Nenad Jambrović, a projekciju kratkog filma o aktivnostima na projektu predstavio autor Žan Novosel. Pikači su stalni gosti u karnevalskim povorkama u Međimurju i šire, a nadaleko poznata tradicionalna pokladna maska zaštićena je i kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Umijeće njene izrade poznaju njeni čuvari, zaštitnici i promotori iz Selnice.

Aktivan rad na očuvanju i prijenosu umijeća izrade Pikača

Voditelj projekta u uvodu je naglasio da se ovaj uspješan projekt ne bi mogao odraditi i realizirati bez djece i učiteljica, a zahvalio je i Domu Ščavničar čiji su štićenici također dali svoj doprinos projektu. „Iza nas je puno izazova, no na zadovoljstvo svih uključenih u projekt uspješno su riješeni. U suradnji s Prvom osnovnom školom Čakovec održano je ukupno 24 online radionica za mlade s participacijom 41 polaznika, a za potrebe provedbe suradnici su opremljeni s 10 novih prijenosnih računala. U suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe održano je 12 radionica za starije te je nabavom 5 novih tableta i njima osigurana nova informatička oprema“, rekao je Moharić. Predsjednik Udruge „Pikač“ naglasio pak je da se tijekom proteklih godinu dana aktivno radilo na očuvanju i prijenosu umijeća izrade Pikača. Tako je glavni cilj projekta bio povećati socijalnu uključenost mlađih i starijih osoba (mlađi od 25 te stariji od 54 godine) putem on-line radionica iz područja nematerijalne kulturne baštine, tj. upoznavanje i izrada pokladne maske iz Selnice. „Tijekom projektnog razdoblja provedene su brojne aktivnosti poput radionice izrade kruha, tradicionalne žetve, izrade užadi od slame, izleta u Baranju (posjet Slama Land Art festivalu, etno selu Karanac, itd.), demonstracija strojnog obrađivanja i mlaćenja slame, sjetve, sudjelovanja na manifestacijama Samoborski fašnik, Međimurski Fašnik u Čakovcu, likovnih radionica za djecu, gostovanja u televizijskoj emisiji, etno izleta po Međimurju, te razne ostale aktivnosti“, nabrojili su.

Gradonačelnica Cividini: „Hvala svima koji kontinuirano rade na zaštiti međimurske i čakovečke baštine te identiteta“

Grad Čakovec uvijek je otvoren za suradnju na projektima koji za cilj imaju očuvanje i promoviranje narodne baštine, to smo i dokazali uspješnom provedbom ovog projekta. Iako su Pikači zaštitni znak Selnice, ove međimurske pokladne maske jedna su od posebnosti i čakovečkog Međimurskog fašnika. Drago mi je što je Pučko otvoreno učilište Čakovec, koje nas je i spojilo s Udrugom „Pikač“, sudjelovalo i uspješno provelo ovaj projekt, a pokazala se i kvaliteta naše I. osnovne škole koja je uz dvije učiteljice razredne nastave sa svojim učenicima bila ključan dio provedbe“, naglasila ja čakovečka gradonačelnica te čestitala svima koji kontinuirano rade na zaštiti baštine i običaja koji su dio međimurskog i čakovečkog identiteta te ih prenose na mlade. Pritom je ujedno udruzi poželjela uspješan rad na novom projektu „Kraj plota – radionica tradicionalne arhitekture Međimurja“.

Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta rekao je da su projekt prijavili u vrijeme dok smo zbog pandemije bili još zatvoreni, no situacija je omogućila da se velik dio aktivnosti provede uživo. „Ustanova Pučko otvoreno učilište uvijek je otvorena za suradnju s udrugama, a posebno s ciljem očuvanja naše kulturne baštine“, dodao je.

 Najavljeno je kako projekt „Pikač uživo“ nastavlja s provedbom sve do kraja ove školske godine.

 Grad Čakovec