U SV. MARTINU NA MURI OBILJEŽENA 1700. OBLJETNICA ROĐENJA SV. MARTINA

U 2016. godini, uz niz velikih obljetnica koje se obilježavaju u Međimurskoj županiji, jedna od većih koja će ostati zapamćena, svakako je 1700. godišnjica od rođenja Sv. Martina. Taj veliki jubilej u Međimurskoj županiji obilježen je dakako u Općini koja nosi njegovo ime, Sv. Martinu na Muri, dok se prigodne svečanosti odvijaju tijekom godine diljem Hrvatske, ali i Europe. Naime upravo se Sv. Martin pamti kao svetac koji je plaštom ogrnuo siromaha, a time simbolički cijelu Europu, pa ga se prisjećaju u svim krajevima, no posebno u Hrvatskoj gdje je pokrenut i kulturni centar Sv. Martin.

DCIM100GOPROGOPR1578.
DCIM100GOPROGOPR1578.

Da bi svatko od nas trebao slijediti primjer sv. Martina, djelima milosrđa i ljubavi te činjenjem dobra, u svom je blagoslovu i propovijedi tijekom svete mise rekao monsinjor Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, u okviru svečanosti u župnoj crkvi u Svetom Martinu na Muri. Misi je prethodilo otkrivanje „Stope svetog Martina biskupa“ ispred crkve, u  nazočnosti velikog broja vjernika, gostiju, ali i posebnih uzvanika, zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman, načelnika Općine Franju Makovca, sa zamjenicomPetrom Novinščak, te predsjednikom Općinskog vijeća Draženom Crnčecom, gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka, te Ines Sabotić, predsjednice Kulturnog centra „Sveti Martin Hrvatska“.

kutnjak-stopa-svmnm-9

Misa, otkrivanje „stope“, ali i zanimljiva izložba za proslavu velike obljetnice

 

Spomenimo kako su „Stopu svetog Martina biskupa“ postavili Europska mreža kulturnih centara „Sveti Martin“ i Kulturni centar „Sveti Martin Hrvatska“ u suradnji sa Župom i Općinom Sveti Martin na Muri, te Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Projekt je realiziran u okvirima Europskog kulturnog itinerara „Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost“, koji je ocijenjen Kulturnim itinerarom Vijeća Europe. Uz ovaj događaj u Kongresnoj dvorani otvorena je izložba slika na temu „Sveti Martin biskup“ Likovne Republike i radova „Učeničke zadruge“ OŠ Sveti Martin na Muri, koja se može razgledati narednih dana u radno vrijeme Općinske uprave. Misno slavlje i čitavu svečanost pjevanjem i sviranjem uljepšali su Župni zbor mladih, Vokalna skupina Osnovne škole Sveti Martin na Muri, Matija Turk, Anđelka Klemenčić, HKUU Sveti Martin te Karlo Bogdan koji je upriličio lik Svetog Martina biskupa.

(Jasminka Begić, http://medjimurska-zupanija.hr/)

FOTOGRAFIJE  – https://www.facebook.com/FollowNLike

DCIM100GOPROGOPR1647.

kutnjak-stopa-svmnm-8

DCIM100GOPROGOPR1550.