U sklopu Vinarium festivala u Lendavi se je održala 43. „Lendavska trgatev“

Tradicionalna etnološko-kulinarska manifestacija, praznik vinogradara  glavni događaj cijelodnevnih događanja bila je tradicionalna povorka.

Jutarnja povorka protekla je po lijepom vremenu te ove godine kao i proteklih iznova ispunila staru lendavsku gradsku jezgru. Nešto iza jedanaest sati više od četiri tisuće posjetitelja ispratilo je početak povorke u kojoj su nastupile 43 grupe s više od 300 izvođača. Među njima su bile skupine vinskih vitezova, mažoretkinja, folklorne skupine i naravno kola sa prikazom jesenskih običaja, koji su u nešto manje od sat i pol prodefilirali središtem grada predstavili tradicijske običaje, narodne nošnje i kulturnu baštinu Hrvatske, Srbije, Mađarske i Sloveniji. U povorci je sudjelovala i vinska kraljica općine Starše Anja Kelc.
Hrvatsko kulturno društvo Pomurje tradicionalno nastupa na Lendavskoj trgatvi s Kulturno umjetničkim društvom Žiškovec. Do sada smo zajedno prikazali »Međimurske svate«,« Žetvene običaje«, »prikaz berbe grožđa«, »prikaz od tikve do ulja« i ove godine »prikaz od jabuke do jabučnice«.
Naša brojna zajednička skupina bila je posebno zapažena od strane posjetioca i fotografa zbog brojne djece i mladih žiškovčana koji su su sačinjavali skupinu.

Članovi Dramske sekcije KUD “Žiškovec” vjerno su u povorci prikazali tradicionalnu izradu jabučnice po scenariju koji podpisuje Jagoda Srša.

Tekst scenarija kojim je spiker najavio temu našeg prikaza »od jabuke do jabučnice«
Pridni Medžimurci že od nekdaj ne mečejo stran sadja. Z drevesa so pobrali vsako jabolko. Tiste lepše in zdrave so pospravili za dolge zime, tiste malo manj zdrave in delno poškodovane so na tanko narezali, zložili na vrvico in posušili na soncu, da so iz njih skuhali slatki kompot. Bila so jabolka, ki niso mogla dolgo stati in so jih odrasli in otroci nabrali in iz njih naredili jabolčni sok. Velika jabolka so zmleli v mlinu, mala pa zdrobili z lesenim tolkačem. Nato so sesekljano jabolko stisnili v stiskalnici in iz njega dobili sladek jabolčnik. Otroci so pili jabolčnik z lončki iz stiskalnice in hodili na stranišče. Ko je jabolčnik zavrel, ga otroci niso več pili, to je bila pijača, ki so jo pili starejši, ker ni bilo vina za vsakodnevno uporabo.

I ove godine najstarija lendavska kulturno turistička priredba nosi s pravom epitetet najbolje što dokazuje i najveći broj sudionika i posjetioca.

(Tekst: Đanino Kutnjak, Foto: HKDP i KUD Žiškovec)