U Šenkovcu promovirana knjiga dr. sc. Marijane Korunek-Medved o pavlinima u Međimurju

Danas, 11. travnja, prostor nekadašnjeg pavlinskog samostana svete Jelene u Šenkovcu bio je mjesto održavanja svečane promocije monografije dr. sc. Marijane Korunek-Medved „Apostoli Insulani: Crkveni red pavlina u Međimurju i integralna studija matičnog samostana“, izdane u sunakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Međimurske županije, Muzeja Međimurja Čakovec i Centra za istraživanje Međimurja.

Promocija, koja se uz tehničku potporu Općine Šenkovec održala u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, okupila je pozamašan broj zainteresiranih posjetitelja, a započela je uvodnim govorima predstavnika sunakladnika.

U ime Centra za istraživanje Međimurja najprije se okupljenima obratio potpredsjednik Anđelko Vlašić, izrazivši zadovoljstvo ostvarenjem ovakvog vrijednog pothvata, u kojem je u svojstvu grafičkog uređivanja sudjelovala i predsjednica CIM-a Maja Žvorc. Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, u čijem se vlasništvu ostatci pavlinskog samostana danas nalaze, Maša Hrustek Sobočan slušatelje je potom upoznala s konzervatorskim aktivnostima i znanstvenim putem autorice. Autorici je čestitala i okupljene prigodnim riječima pozdravila i Petra Vadlja, pročelnica službe za poslove župana Međimurske županije, zahvaljujući čijoj je potpori u sklopu zajedničke edicije „Bibliotheca Murodravana“ ovo djelo i ugledalo svjetlo dana.

Samu knjigu kraćim su izlaganjima predstavili Zoran Turk, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, te sama autorica. Predsjednik čakovečkog Ogranka pritom je naglasio kako mu je objava ovog djela predstavljala jednu od najvažnijih inicijativa od samog preuzimanja predsjedničke funkcije, naglasivši kako ono osim izuzetne znanstvene vrijednosti pridonosi i turističkom potencijalu Šenkovca i Međimurja, čime dobiva i dodatnu svrhu. Marijana Korunek-Medved u svom je obraćanju ukratko prikazala sadržaj knjige, odnosno njegovu utemeljenost na multidisciplinarnosti, zahvaljujući čemu je temi osim iz povijesne, pristupljeno i iz perspektive arheološke znanosti te povijesti umjetnosti.

Program, koji je vodio voditelj ureda Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Saša Vuković, svojim su pjevanjem i sviranjem uveličali profesor Nikola Mutvar, Ivan Požgaj i Katja Dania.

 

Ogranak Matice hrvatske Čakovec