U pripremi kapitalna „Antologija međimurske popijevke“

Kao jedan od najbitnijih elemenata međimurske nematerijalne kulturne baštine i samoga identiteta kraja između Mure i Drave, međimurska je popijevka još 2018. godine uvrštena na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Uzimajući takav identitetski značaj i kontinuiranu popularnost međimurske popijevke u obzir, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu već se u nekoliko navrata uključio u nakladničke projekte vezane uz nju, objavivši ne samo starije zapise Vinka Žganca, poput pretiska „Međimurskih pučkih popijevki iz Međimurja“, već i novija djela, poput „Cvetnjaka međimorskih popevki“ i „Pušleka međimurskih popijevki“ dr. sc. Stjepana Hranjca.

U tom duhu stoga je u srijedu, 11. listopada, u prostorijama čakovečkog Ogranka Matice hrvatske održan sastanak predsjednika Ogranka Zorana Turka, predsjednika Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejana Buvača te dvojice istaknutih stručnjaka za međimursku popijevku, dr. sc. Stjepana Hranjca i prof. Branimira Magdalenića, na kojemu je donesena odluka o pripremi novoga kapitalnog djela, naslovljenog „Antologija međimurske popijevke“.

Na predviđenih šestotinjak stranica „Antologije“ trebali bi se naći podatci za tristotinjak međimurskih pučkih popijevki, uključujući notni zapis, sam tekst pjesme i komentar dvojice autora sa savjetima oko izvedbe i interpretacije pojedine popijevke, a s ciljem očuvanja izvornosti i autentičnosti napjeva.

Prema riječima autora, uz skoru 100. obljetnicu izvorne objave spomenutih Žgančevih zapisa, poticaj za taj poduhvat činjenica je prestanka stvaranja međimurske popijevke i njenoga ulaska u fazu reproduciranja na javnim izvedbama, dok će osnovni kriterij za odabir pjesama uvrštenih u antologijsku zbirku biti njihovo izvođenje na najpoznatijoj smotri međimurske popijevke, održavanoj u Nedelišću od 1971. godine do danas.

Objava „Antologije međimurske popijevke“, u sunakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, planirana je za prvu polovinu iduće godine, a njena svečana promocija za Dane grada Čakovca krajem svibnja.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu