U Prelogu predstavljeno drugo izdanje „Divljeg plesa“ Kalmana Mesarića

U utorak, 24. rujna, u sklopu 11. Dana Kalmana Mesarića u multimedijalnoj dvorani Muzeja „Croata Insulanus“ u Prelogu održana je svečana promocija drugog izdanja Mesarićeve novele „Divlji ples“, objavljene u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu kao nakladnika i Kazališne scene Kalman Mesarić kao nositelja projekta.

Na početku programa pozdrav okupljenima uputila je voditeljica projekta Mirjana Hržić, istaknuvši kako je riječ o prvom Mesarićevom proznom djelu, objavljenom još 1921. godine, koje je stoga dugo vremena bilo nedostupno suvremenim čitateljima, sve dok nedavno napokon jedan očuvani primjerak nije otkriven u antikvarijatu u Zagrebu.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk u kratkom je obraćanju naglasio kako se Ogranak unatoč svom nazivu trudi biti kulturna institucija otvorena za čitavo Međimurje te u tom duhu istaknuo spremnost na suradnju i u budućim projektima.

S redakcijskim i drugim radovima na osuvremenjivanju izvornog teksta okupljene je upoznala profesorica Marija Oto. Središnji dio programa činilo je predavanje profesora Marijana Lazara, višegodišnjeg proučavatelja života i djela Kalmana Mesarića. U opširnom izlaganju prof. Lazar naglasak je stavio na konfuzno poslijeratno vrijeme u koje je Mesarić, kao suvremenik, smjestio radnju svoje novele, povukavši paralele s današnjom društvenom klimom proširenoga duhovnog nihilizma i fizičkog hedonizma.

Na kraju programa okupljenoj publici podijeljeni su primjerci novele.

Saša Vuković, voditelj ureda