U NEDJELJU „MAMIČINA ŠKRINJA“ U GORNJEM KRALJEVCU

Sedma po redu kulturna manifestacija “Mamičina škrija” u organizaciji KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” održait će se u Društvenom domu Gornji Kraljevec 23. listopada s početkom u 16.00 sati. U kulturno umjetničkom programu uz domaćine nastupit će i gosti KUD-a “SLOGA” iz Miklouša. Cilj manifestacije je očuvanje i promicanje najvrednijeg – kulturne ostavštine naših starih.

Na nama je da ne dozvolimo da naša kultura, naši običaji iščeznu zbog modernih tehnologija i modernog načina života. Prenoseći ljubav i znanje na mlađe generacije osiguravamo barem djelom opstanak kulture, običaja i svega onoga što Međimurje čini Međimurjem, krajem bogate i maštovite kulturne baštine, prelijepih ravnica i bregova te nadaleko poznate gastronomije, jer kako se kaže, “saka kita vehne ko korena nema” tako ne smijemo dopustiti da bi ta kita ostala bez korena.

unnamed

Manifestacija se ciljano održava u jesen, jer je jesen najposebnije i za mnoge najljepše godišnje doba. Doba godine kada na naplatu dolazi sav uloženi trud i muka, vrijeme kada nas zemlja dariva plodovima. Prigodno je stoga svake godine zahvaliti Stvoritelju na obilju kojim nas blagoslivlja. Veoma je važno sjetiti se s kojom su mukom, ali i žarom i ljubavlju, naši stari obrađivali zemlju… upravo zbog količine uloženog truda puno su više cijenili plodove zemlje.

U želji da se svi zajedno prisjetimo Njegove dobrote u šatoru ispred Društvenog doma u Gornjem Kraljevcu bit će postavljeni stolovi sa raznim delicijama našega kraja, tako će i svoje proizvode prezentirati i mnoga Obiteljska poljoprivredna gospodarstva našega mjesta, te ćemo ujedno proslaviti i Dane zahvalnosti za plodove zemlje, jer nam je cilj na manifestaciji prikazati i neke od starinskih jela koje su pripremale naše mamice, a ta jela već polako odlaze u zaborav.

Na ovoj manifestaciji bit će predstavljena “PEČENA ŠULENKA”

(Štefanija Jambrošić)

unnamed-2