U Muzeju Međimurja Čakovec 31. svibnja(srijeda) održati će se III. Zrinijada

U srijedu, 31. svibnja 2023., od 11 do 16 sati u Muzeju Međimurja Čakovec održati III. Zrinijada – natjecanje učenika hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske, u znanju o povijesti obitelji Zrinski.

Hrvatski povijesni muzej kao organizator i Muzej Međimurja Čakovec kao suorganizator i domaćin Zrinijade za sudionike natjecanja priredili su edukativni kviz i natjecanje u znanju o obitelji Zrinski uz svečano proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada. Stari grad Zrinskih u središtu grada Čakovca, u kojemu danas uspješno djeluje Muzej Međimurja Čakovec, pokazao se kao najbolje moguće mjesto za organizaciju Zrinijade, a svojim ambijentom daje dodatni poticaj mladim natjecateljima u znanju o hrvatskoj velikaškoj obitelji Zrinski. Podsjećamo, 2021. je održana I. Zrinijada povodom obilježavanja velikih jubileja Petra Zrinskog. Ista je održana mrežnim putem uslijed pandemijskih uvjeta, a u njoj je sudjelovalo devet timova natjecatelja. U prošlogodišnjoj II. Zrinijadi sudjelovalo je osam timova natjecatelja, dok u ovogodišnjoj, III. Zrinijadi, sudjeluju četveročlani timovi učenika i mentora iz trinaest osnovnih škola: I. OŠ Čakovec, II. OŠ Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Ane Katarine Zrinski iz Retkovaca, OŠ Krunoslava Kutena iz Vrbovca, OŠ „Petar Zrinski“ iz Jalžabeta, OŠ Štrigova, OŠ Konjščina, OŠ Katarine Zrinski iz Krnjaka, OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca, OŠ Podturen, OŠ „Petar Zrinski“ iz Čabra i OŠ „Slava Raškaj“ iz Ozlja koji su ujedno branitelji prošlogodišnjega naslova prvaka.

Želimo im sreću u natjecanju!

Impresum III. Zrinijade

Organizator:

Hrvatski povijesni muzej

Suorganizator i domaćin:

Muzej Međimurja Čakovec

Autorica:

Jelena Roboz, prof., viša kustosica pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja

Koordinatori:

Milivoj Dretar, prof., učitelj povijesti i geografije OŠ Petar Zrinski u Jalžabetu

Jelena Roboz , prof., viša kustosica pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja

Stručni suradnici:

  1. sc. Ines Virč, kustosica, voditeljica Pedagoškog odjela Muzeja Međimurja Čakovec

Leon Bošnjak, kustos Hrvatskog povijesnog muzeja

Red Čuvara grada Zagreba

Vizualni identitet Zrinijade:

Ana Filep, viša kustosica Hrvatskog povijesnog muzeja

Grafičko oblikovanje i priprema za tisak:

Maja Karić

Sponzori:

Izdavačka kuća Meridijani

Naklada Ljevak d.o.o.

Školska knjiga d.d.

Edukativno – pedagoški program Hrvatskog povijesnog muzeja „Zrinijada“  i ove je godine podržan od strane Ministarstva kulture i medija RH.