U Međimurskoj županiji za 61 učenika s teškoćama u razvoju osigurano je 58 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika

” Škole jednakih mogućnosti u Međimurskoj županiji “

I ove je školske godine Međimurska županija nositelj projekta “Škole jednakih mogućnosti u Međimurskoj županiji” koji se provodi od 2014. godine u okviru Operativnog programa Europskog socijalnog fonda  “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” temeljem poziva “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV.”

Ukupna vrijednost projekta je 2.718.108,00 kuna od čega su 90 % bespovratna sredstva, a 10 % sufinancira Međimurska županija kao nositelj projekta. Cilj projekta je pružanje potpore uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove kojima je osnivač Međimurska županija da bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Uz pomoć pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika, učenicima s teškoćama u razvoju pruža se neposredna potpora i pomoć tijekom odgojno-obrazovnog procesa, olakšava im se komunikacija i integracija u razredne odjele te se tako unapređuje kvaliteta njihovog obrazovanja. Projekt traje do devetog mjeseca 2022. godine.

Putem projekta zaposleno je 57 pomoćnika u nastavi i 1 stručni komunikacijski posrednik koji pružaju neposrednu pomoć i podršku 61 učeniku s teškoćama u razvoju u 18 osnovnih i  5 srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija. Prije početka rada s učenicima, pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednik završili su propisano osposobljavanje te dobili potvrdu o završenom programu.

Škole uključene u projekt kao projektni parteri su: OŠ Belica, OŠ Donja Dubrava, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Draškovec, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Podturen, OŠ Prelog, OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, OŠ Selnica, OŠ Strahoninec, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, OŠ Štrigova, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Graditeljska škola Čakovec i Tehnička škola Čakovec.

Služba za poslove župana