U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja otvorena retrospektivna izložba Slobodana Benkovića Boča

Retrospektivna izložba jednog od najvažnijih slikara hrvatskog sjeverozapada – Slobodana Benkovića Boča, prvo je predstavljanje javnosti slikara, u različitim fazama stvaralaštva, nakon njegove smrti. Muzej Međimurja Čakovec, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu i Gimnazija Josipa Slavenskog pobrinuli su se da lik i djelo ovog umjetnika ne budu zaboravljeni.

Nekoliko pozdravnih riječi brojnoj je publici uputila ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, istaknuvši da su građani s velikim veseljem dočekali izložbu omiljenog profesora i likovnjaka koji nas je nažalost prerano napustio. „Prvi je put izlagao u Muzeju 1979. godine, a posljednji put 2004. godine. Bio je vrlo cijenjen umjetnik i profesor koji je odgojio generacije i generacije učenika. Svi ga se rado sjećamo stoga smo velikim zadovoljstvom pripremili ovu izložbu.“, kazala je ravnateljica Muzeja, dok je predsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske prof. Ivan Pranjić zahvalio svima koji su ustupili slike iz autorove ostavštine, posebice članovima obitelji Benković koji su zaslužni što publika ima prilike razgledati neka, dosad neviđena djela. „Zbog iznenadne smrti nije se stigao pobrinuti za najveći dio svog opusa – otprilike 150 slika koje su još uvijek u njegovu ateljeu u Novom Marofu, a nikada nisu predstavljene javnosti. Volio bih da se pronađe prostor za smještaj Benkovićeve memorijalne zbirke.“, kazao je prof. Pranjić.

Povjesničarka umjetnosti Karmen Farkaš, koja je u suradnji s višom kustosicom Erikom Nađ Jerković postavila izložbu, naglasila je kako je ovo svojevrsni hommage i sjećanje na prijatelja, umjetnika i iznimnoga profesora koji je svojim originalnim stilom zaslužio da bude trajno zabilježen u akademskim i umjetničkim krugovima sjeverozapadne Hrvatske, kao i u suvremenom hrvatskom slikarstvu. Večeras vam želim da budete zavedeni ovom ljepotom jer Slobodan Benković Boč nije bio samo grafičar i slikar, već i veliki esteta.“ – poručila je brojnim ljubiteljima radova neprežaljenog umjetnika. Izložbu je, uz riječi da umjetnost oplemenjuje, daruje ljepotu i hrani dušu, otvorio zamjenik župana Josip Grivec.

Postav izložbe zamišljen je kao pogled na sve faze umjetnikova stvaranja. Djela su sistematizirana od najranijeg nastanka, pa sve do posljednje faze i zadnjih radova. Tematski su obuhvaćeni svi omiljeni umjetnikovi motivi kao što su zagorski pejzaži, vaze s cvijećem, vrbe, poliptisi, apstakcije. U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja izložba će biti otvorena do 8. studenog ove godine.

UO za poslove župana