U CZK “Rudar” veoma emotivno predstavljena knjiga Vladimira Hoblaja „Što učiniti kad se trese tlo pod nogama”

KNJIGA JE NAPISANA … samo ju je trebalo predstaviti široj javnosti. I to se dogodilo u rodnom mjestu autora, sasvim slučajno 21. listopada, u Centru za kulturu Rudar, pod zastavom Gradske knjižnice i čitaonice grada Mursko Središće.

Knjiga nije bestseler o samoiscjeljenju u 7 koraka niti refreširano izdanje bajke o suhoj krpi na dnu mora. Knjiga „Što učiniti kad se trese tlo pod nogama” životno je djelo Vladimira Hoblaja! Knjiga je dojmljivo štivo izuzetno aktualne tematike svjetske univerzalnosti čvrsto oslonjeno na vjeru u Gospodina, snažno ilustrirano i prožeto vlastitim životnim iskustvima.

Ako je hrvatska javnost poznavala autora kao rokera, mesara, kazalištarca, producenta, pastora i duhovnika, posvojitelja i udomitelja velikog broja napuštene djece, od listopada 2021. susretati će ga kao pisca čije prvo pisano i ukoričeno djelo zaslužuje veliko povećalo. O knjizi i o autoru, na predstavljanju su toplo, emotivno i prijateljski, ali prije svega vrlo stručno i argumentirano govorili ugledni gosti: kantautor Danko Tomanić, povjesničar Zoran Turk, izdavač Mladen Konecky i književna kritičarka Marina Mađarević.

Posebnom poslanicom auditoriju i autoru iz Novog Vinodolskog obratio se gradonačelnik Dražen Srpak. Večer posvećenu pisanoj riječi i govorima pažljivo odabranim pjesmama obogatio je Danko Tomanić. Iako je Danko slijep od rane mladosti, pretrpio domoviski rat i nedavni potres u Sisku i Banovini, on je veliki prijatelj te osoba iznimno vedra duha i glazbenog dara. Dvorana je to i te promotivne večeri živo osjetila. Vladimir je imao potrebu da se i Dankovo ime nađe na stranicama knjige.

Naglašenu radost i privilegiran osjećaj zadovoljstva stvorenim, Vladimir Hoblaj nije mogao zatomiti u trenucima kad je došlo vrijeme za riječ autora. Iako znamo da duboke vode mirno teku, zatečen prekobrojnim komplimentima svoje obraćanje je, pomalo uzbuđeno, počeo riječima: nahvalili ste me kak pokojnika na sprovodu! Knjiga je pisana jednostavnim, ali moćnim rečenicama, na više mjesta poduprtim biblijskim citatima, iskustvima u kojima se gotovo svatko od nas može pronaći, ali i izjavama, mislima i stavovima opće poznatih osoba širom svijeta. Baš to mnoštvo i različitost knjizi daju dodatnu vrijednost i uvjerljivost.

Preostaje nam čim prije pročitati što je to tako veliko i važno Vladimir napisao. Sve što je napisano ima za svrhu da nam bude čvrsti oslonac i pomoć u razumijevanju i prihvaćanju svagdašnjih tegoba i trauma, malih i velikih, kojih možda nitko tko hoda ovim svijetom nije pošteđen. „Želim puno toga, ali najviše si priželjkujem da mi čitanje ove knjige stvori više prijatelja” – rekao je na kraju književne večeri, a u mjesecu knjige, autor Vladimir Hoblaj.

Ivan Goričanec

Fotografije: Oliver Bešić