U CZK Čakovec održana županijska smotra LiDraNo 2022.

U organizaciji Županije Međimurske i OŠ Domašinec, u ponedjeljak , 14. ožujka, u Centru za kulturu u Čakovcu održana je Županijska smotra LidDraNo 2022.

Smotru je otvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu  Blaženka Novak, a riječi dobrodošlice prisutnima uputila je i ravnateljica OŠ Domašinec Martina Kivač:

Cijenjeni uzvanici, poštovani mentori i dragi učenici!

Srdačno Vas pozdravljam na ovogodišnjoj županijskoj Smotri LiDraNO u svoje osobno ime i u ime svih učenika i djelatnika Osnovne škole Domašinec koja je ove godine domaćin smotre za područje Međimurske županije.

Pozdravljam pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije gđu. Blaženu Novak i njenu pomoćnicu gđu. Nives Kolarić Strah, državnog izbornika za dramsko-scenski izraz, gospodina Ivana Đuričića i članove Povjerenstva LiDraNa.

LiDraNo oduvijek ima posebno značenje u literarnom, dramsko-scenskom i novinarskom stvaralaštvu. Pokazuje rad i kreativnost učenika i njihovih učitelja mentora u stvaranju riječi, bilo onih napisanih, bilo onih izgovorenih.

Riječi su nastale promatranjem i doživljajem svijeta oko sebe. Plod su dječjih osjećaja, mašte i uma. One su poput sjemena koje se sije i raste. Zato riječi imaju moć.

One izrastaju u misli, ideje i djela.

Riječima ostvarujemo sebe, ono o čem snivamo, ono što osjećamo, ono što doista jesmo.

Riječi su snaga kojom pišemo, govorimo i izražavamo se te tako u životu stvaramo uspomene.

Kažu u narodu:“ Lijepa riječ i željezna vrata otvara“. Ako biramo riječi koje izgovorimo ili napišemo, mala je vjerojatnost da nekoga povrijedimo. Samo da je bilo više riječi i razumijevanja, vjerojatno ne bi bilo ni ove tuge koja se događa ne više u našem susjedstvu, nego i u našem dvorištu.

Neka riječi budu naša inspiracija, vjera i nada u mudrost, ljubav, rad i stvaralaštvo.

Neka nas nježne, tople i blage riječi usrećuju, smiruju i utješe u tuzi.

Stoga, dragi učenici, proučavajte i bogatite naš hrvatski jezik i raznolikost njegovih narječja ljepotom pisanih i izgovorenih riječi jer jezik je naš najprepoznatljiviji odraz domovine.

Na kraju,

zahvaljujem svim učenicima i mentorima koji su sudjelovali i na međuopćinskim i na županijskoj razini LiDraNa2022.

Iskrene čestitke onima čiji će radovi danas biti predloženi na državnu razinu smotre, kao i njihovim mentorima.

Neka nas Lidrano uvijek i svugdje zbližava i potiče na kreativnost, rad, stvaralaštvo i druženje!

Nekoliko statističkih podataka o broju sudionika Smotre dala je Jasenka Đurić, predsjednica Županijskog povjerenstva za organizaciju smotre:

Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje Republike Hrvatske, ističe osam temeljnih kompetencija važnih za razvoj osobe koja se mora nositi s izazovima modernih vremena. Jedna od onih koja se najviše propituju na smotri LiDraNo je komunikacija na materinjem jeziku .

Nesumnjivo je da razvoj ove kompetencije započinje razvojem čitalačke pismenosti.

Čitalačka je pismenost dio paketa temeljnih, generičkih kompetencija, u sklopu jezične kompetencije.

Čitalačka je pismenost sposobnost recepcije, razumijevanja, interpretacije i produkcije smislenih jezičnih cjelina, izgovorenih ili napisanih.

Čitalačka pismenost temeljna je vještina jezične kompetencije koja čitalačku pismenost stavlja u kontekst jezičnosti i višejezičnosti, važne sposobnosti u današnjem globalnom svijetu susreta i miješanja jezika i kultura.

Čitalačka pismenost doprinosi prezentaciji, upoznavanju i razumijevanju  kultura i čini se da bi se, kad bi se ovoj vještini posvećivala veća pažnja, ovakve sukobe kao što je aktualni, s velikom vjerojatnošću moglo  izbjeći, samo da smo se međusobno više “čitali”.

Ove činjenice sigurno su svjesni učitelji i stručni suradnici u osnovnim školama koji jezične vještine prepoznaju, podrzavaju i potiču njihov razvoj. Među njima su i mentori koji su učeničke uratke poslali na ovogodišnu smotru LiDrano 2022.

Kao plod interakcije mentora i učenika ove godine prijavljeno je 40 radova u kategoriji literarnog stvaralaštva. 11 radova u kategoriji samostalnih novinarskih radova, ,3 radijske emisije, 2 radioigre i 2 školska lista.

Nažalost,  odlukama Agencije za odgoj i obrazovanje ovogodišnji izričaj u kategoriji dramsko-scenskih  nastupa sveden je tek u individualne nastupe učenika. U ovoj kategoriji prijavljene su 24 točke programa.

Stručnim procjenama Povjerenstava koji su ocjenjivali prijavljene radove, nakon međuopćinskih smotri u Donjem Kraljevcu i Nedelišću koje su se održale sredinom veljače, na Županijsku smotru upućeno je 10 literarnih radova, 7 samostalnih novinarskih radova, sve radio emisije i radio igre kao i oba školska lista.

Od 24 prijavljena nastupa u kategoriji dramsko- scenskog programa, danas ćemo imati priliku uživati u njih 21. Svim današnjim izvođačima želim da njihov nastup bude upravo onakav kakvim su ga zamišljali.

I , na kraju, nekoliko riječi ovim mladim ljudima koji će uskoro stati pod svjetla ove pozornice. Svi odrasli koji smo danas prisutni u ovoj dvorani došli smo s namjerom da vam dozvolimo da nas uvučete u svoju igru i date posebni zamah krilima naše mašte.

Posebnu pozornost vašim nastupima posvetit će članovi Povjerenstva koji će na kraju i vrednovati vaše nastupe. Poznajete ih s međuopćinskih sm,otri i mogli ste se osvjedočiti da su blagi u svojim procjenama i, nadasve korisni u preporukama za sve one koji se žele nastaviti baviti ovakvim aktivnostima. Oni ssu : Dejan Buvač, dramski pedagog, predsjednik Povjerenstva, Roberta Barat, dramski pedagog mentor, Matko Buvač, akademski glumac kao članovi Povjerenstva. Na ovoj Županijskoj smotri pridružit će im se i Ivan Đuričić, kazališni i filmski  glumac kao predstavnik Državnog povjerenstva.

Svi mentori koji su radili s učenicima zavređuju posebne čestitke obzirom na kvalitetu uradaka koje su učenici pokazali na Smotri. Dojmljivo je bilo i zalaganje pojedinih mentora koji su bili prisutni u radovima s različitih područja koja Smotra pokriva.  Spomenuli bismo posebno  one iz OŠ Strahoninec  i OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec koji su prijavili radove iz područja literarnog, novinarskog i dramsko- scenskog stvaralaštva.

Ono što zahtijeva posebno veliki trud je izrada školskog lista pa ne iznenađuje da su samo dvije škole prijavile ovu vrstu uratka. Još je vrijednije to što je kvaliteta tih listova bila na visokom  nivou što i je Povjerenstvo za novinarsko stvaralaštvo potaknulo na prijavu oba lista na državnu Smotru. Jedan je iz OŠ Strahoninec ( urednica je Paula Juras iz 8. razreda, a mentorica Dijana Pasarić), a drugi iz OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec   (urednica je Luna Povodnja iz 7. razreda, a mentorica Lidija Toth)

Budući da smo imali priliku uživo svjedočiti dramsko- scenskom stvaralaštvu i čuti osvrt Povjerenstva na okruglom stolu,  posebno bismo spomenuli  Učenike i mentore koji su predloženi za Državnu smotru: učenica 7. razreda iz OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec Elena Ambamović i mentorica Valentina Miller te učenica 5. razreda iz OŠ Nedelišće Lea Branilović i mentorica Željka Pavlic Bedić.

Predsjednica Županijskog povjerenstva smotre LiDraNo:

Jasenka Đurić