U crkvi svetog Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu svetu misu služio je fra Petar Horvat iz Sydneya

Fra Petar Horvat je naš južni fratar, domaći dečko koji je došao iz Sydneya, Australija, na godišnji zimsko-ljetni odmor kod svoje obitelji u naš čakovečki Jug. Fra Petar uvijek je rado viđen za oltarom naše crkve. Uvijek nam je dobro došao.

Fra Josip Župan na kraju nedjeljnje svete mise zahvalio se Fra Petru na pomoći odnosno služenju svete mise uz malu šalu kako ne zna koji je fra Petru godišnji odmor australski zimski ili naš ljetni?

Fra Petar na početku propovjedi rekao je da je zamoljen od svoje mame da skrati propovjed jer je narodu vruće.

Poruka propovjedi: kao što Isus šalje sedamdesetdvojicu učenika da navješćuju kraljevstvo Božje, tako i nas danas Isus poziva da budemo njegovi apostoli koji će navješćivati, liječiti i donositi mir drugima. Poziva nas da budemo vidljivi u ovome svijetu, kao janjci medju vukovima, oni koji odskaču od većine i nude poruku Radosne vijesti ljudima. Iako smo kao janjci među vukovima, ne moramo se bojati jer Isus je onaj koji nas šalje i jača i štiti od svakoga zla. Zato moramo biti odvažni i hrabri i ne pouzdavati se u svoje sile i pameti nego u Onoga od kojega dolazi snaga i mudrost.

Čitanje svetog evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte.

U koju god kuću uđete, najprije recite: ’Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.« »Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!’

A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: ‘I prašinu vašega grada, koja nam se nogu uhvatila, stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!’ Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti lakše negoli tomu gradu.« Vratiše se zatim sedamdesetdvojica radosni govoreći: »Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!« A on im reče: »Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade.

Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi. Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.«

Riječ Gospodnja!

Tekst i foto: Pavo Jazvić