U Centru  za kulturu „Rudar“ Mursko Središće otvoren međunarodni znanstveni skup

U Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću svečano je otvoren prvi međunarodni znanstveni skup „Nematerijalna baština u porječju Mure i Drave“.

Na otvorenju skupa ispred organizatora su se obratili predsjednik Ogranka  Matice hrvatske u Čakovcu i ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću Zoran Turk, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Varaždin HAZU Vladimir Huzjan, predsjednica Centra za istraživanje Međimurja iz Murskog Središća Maja Žvorc te tajnica organizacijskog odbora skupa Janja Kovač. Ona je uz Anđelka Vlašića, predsjednika organizacijskog odbora i glavna organizatorica ovog skupa, koji bi trebao biti prvi u nizu u organizaciji Centra za istraživanje Međimurja. Skup je svečano otvorila viša suradnica Ministarstva kulture i medija, Mirela Hrovatin. Ona je ujedno održala i plenarno predavanje.

Ukupno će u dva dana biti predstavljeno 24 istraživanja od strane 29 izlagača, a sva bi ta istraživanja trebala biti objedinjena u zbornik radova koji bi svjetlo dana ugledao u 2024. godini. Nakon što je prvi dan u Murskom Središću, drugi će se održati u Čakovcu, u Riznici Međimurja. Posljednjeg dana sve sudionike čeka zajednički izlet po Međimurju, kako bi i uživo osjetili našu nematerijalnu kulturnu baštinu.

(GMS)