Tri glasa, tri gitare – većinski dio programa u Nacionalnoj Sveučilišnoj Knjižnici Zagreb poklonio se Međimurju!

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu danas, 22. veljače 2018. godine, slavi Dan Knjižnice i 411. godinu postojanja. Na današnji dan otisnuta je prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskog dvora iz 1483., jedno od najvrjednijih djela hrvatske kulture koje Knjižnica čuva.

Ususret važnom Danu 20. i 21. veljače održani su tradicionalni Dani otvorenih vrata NSK. U ta dva dana posjetiteljima je bio omogućen posjet Knjižnici, upoznavanje s radom i ulogom Knjižnice u kulturnome i znanstvenome životu Hrvatske, osobito onomu koji se odnosi na očuvanje vrijedne baštine koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ima pohranjenu u svojem fondu. NSK je najveća i najstarija knjižnica u Hrvatskoj. Prostire se na 44 432 kvadratna metra, ima više od 130 km polica s knjigama, približno 3 000 000 svezaka i više od 40 digitalnih zbirki.

U povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika, jučer, 21. veljače 2018., održan je koncert pod nazivom “Tri glasa – Tri gitare”, a u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Nadahnuto, dojmljivo i emotivno nastupile su tri ugledne kantautorice: Dunja Knebl, Nina Romić i Elis Lovrić izvodeći autorsku i tradicionalnu glazbu na trima hrvatskim narječjima.

U odabiru naslova s kojima su umjetnice zadivile prepuno predvorje Knjižnice, Dunja Knebl i Nina Romić većinu tema posvetile su Međimurju, Elis Lovrić pak svojoj Istri. U znak zahvale za “stavljanje povećala na Međimurje”, odgovorne ljude Knjižnice, glazbenice i publiku, TZ Međimurske županije častila je perjanicama Međimurskog vinogorja: Muškatom vinarije Jakopić, Sauvignonom vinarije Štampar i Pušipelom vinarije Cmrečnjak.

Tekst: Ivan Goričanec

Foto: Ivan Goričanec i Boris Rukavina