Trenuci krize manifestirani kroz umjetnost – dr.sc. Maja Žvorc u Centru za kulturu „Rudar“

U petak, 3. lipnja u 19.00 sati u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu „Rudar“ održat će se novo predavanje u sklopu predstavljanja rezultata istraživanja nesreća i vremena krize u povijesti Međimurja u organizaciji Centra za istraživanje Međimurja. Predavanje pod nazivom A peste succurre nobis: Oltarna slika apoteoze sv. Franje Ksaverskoga iz Muzeja Međimurja Čakovec održat će povjesničarka umjetnosti, doktorica znanosti Maja Žvorc.

U Muzeju Međimurja Čakovec pohranjena je oltarna slika apoteoze sv. Franje Ksaverskoga koja se nekoć nalazila u dvorskoj kapeli čakovečkoga Starog grada. Okolnosti nastanka slike velikim su dijelom nepoznate. Pretpostavlja se da je izrađena sredinom XVIII. stoljeća na osnovi vedute Staroga grada koji je prikazan u pozadini u izgledu koji je poprimio nakon obnove (1720./1738. – 1743.) koju je provela obitelj Althann. U dosadašnjoj literaturi zabilježeno je da se djela slične tematike nalaze u Ptuju i Mariboru, no bez dodatnih pojašnjenja u kojim crkvama ili institucijama.

U članku je izneseno o kojim je komparativnim djelima riječ te je analiziran njihov zajednički nadređeni likovni uzor, slika Nicolasa Poussina Kuga u Ašdodu (1630. – 1631.). Na osnovi komparativne analize i kulturno-umjetničke povezanosti sjeverozapadne Hrvatske i Štajerske, iznesene su pretpostavke o mogućem autoru čakovečke oltarne slike. Ulaz na predavanje je besplatan, a nakon predavanja redovito uslijedi kratka rasprava na temu i druženje.

(GMS)