TONKA ĐURANEC IZ KRIŽOVCA U FINALU NATJECANJA „NAJLJEPŠI HRVATSKI RUKOPIS“

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji sa Večernjim listom pokrenuo je jedinstveni natječaj, izbor najljepšeg hrvatskog rukopisa! Riječ je o natječaju kojemu je jedan od osnovnih ciljeva promicati važnost pisanja rukom. Svi smo svjesni koliko je moderno digitalizirano doba uzelo maha i koliko smo usmjereni na računala i tipkovnice, ali bi isto tako trebali biti svjesni da je pisanje rukom vještina kojom izražavamo svoju osobnost jer ne postoje dvije osobe na svijetu koje pišu na isti način. Odnosno, naš je rukopis poput otiska prsta! Bez obzira na sve veću prisutnost digitalnoga zapisivanja putem računala, pametnih i običnih telefona, tableta i dlanovnika, uvijek ćemo se morati znati potpisati na kakav ugovor, odluku, sporazum, koji jedino s našim potpisom imaju pravnu valjanost.

rukopis

Previše je razloga zbog kojih je bilo važno pokrenuti ovakav jedinstven natječaj. Već iz samih propozicija natječaja uočljivo je da najviše kategorija obuhvaća školsku djecu iako nisu zanemareni i oni koji su se odavna prestali školovati. Ovime se želi poručiti da je, pogotovo u školskoj dobi, itekako vrijedno razvijati vještinu pisanja, da je kultiviranje i prakticiranje rukopisa važno i za razvoj ljudske osobnosti jer ako je naš rukopis dio nas, onda ga ne smijemo zanemarivati jer ako razvijamo svoj rukopis, na posredan način razvijamo i svoju osobnost.

Na natječaj je stiglo više od 4 tisuće radova od kojih je petero članova stručnog povjerenstva odabralo 60 finalista iz 6 kategorija. Među prvih 10 finalista ušla je Tonka Đuranec iz Križovca, učenica trećeg razreda područne škole Peklenica čija je učiteljica Tajana Rihtarec Višnjić.

Finale će se održati u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 23. svibnja. Samim plasmanom u završnicu Tonka je polučila veliki uspjeh, a svi se nadamo  da će sa natjecanja donijeti i neku medalju. (rt)

11256431_824155517661079_304164725_n