TAJNA SVETE NOĆI – POLNOĆKA U CRKVI SV. LADISLAVA I KRALJICE MARIJE

Božić – kakva je to svetkovina koju naveliko slavimo? Posvuda u kućama i na ulicama vidimo okićena i rasvijetljena božićna drvca, borove i jelke, ljude koji se međusobno darivaju različitim darovima, radosni su i jednim drugima žele sreću. Što stoji iza toga? Ili bismo mogli postaviti pitanje i drukčije: ako je sve to okvir lijepe slike, gdje je sadržaj te slike? Ili: ako je to tako reći posuda ploda, gdje je njegovo zrno, njegova jezgra? Božić na kraju krajeva ne bi imao smisla ni sadržaja, ako bismo ostali samo na izvanjskom, a ne bismo pitali za ono istinsko te svetkovine.

10

Svi mi koji slavimo misu polnoćku, koji smo krenuli na put od svojih kuća gdje smo slavili sa svojim najbližima ili još slavimo, slični smo pastirima koji su krenuli k jaslama, a koje nalazimo u crkvi. Što je tamo predstavljeno uistinu je sadržaj i smisao Božića!

03

Vidimo Dijete Isusa i njegovu majku Mariju kao i  svetoga Josipa poočima i zaštitnika. Ispovijedamo puni radosti: danas nam  je darovano spasenje od Boga! Bog  nam se smilovao; ne ostavlja nas same u tami grijeha i smrti, nego nam daruje Svjetlo odozgor. Da, on sam silazi k nama i približuje nam se. Bog nas susreće; Bog nas prihvaća. Nije nam daleko – i to je jedinstveno! – postaje čovjek kao i mi. Sin Božji prima ljudsku narav. Vječna Riječ postala je tijelo. Bog sam postao je dijete u Isusu Kristu, i time su svi ljudi postali braća i sestre toga Djeteta u jaslama. Bog u svojoj ljubavi kazuje neopozivo svoj da nama ljudima!

08

Poruka Božića dakle glasi: čovjek je prihvaćen po Bogu u ljubavi. To je ljubav bez preduvjeta,  koja nam pripada.  Dapače, Bog se nije prestrašio grijeha  i ljudske nezahvalnosti, nego se  upustio se u nešto nečuveno. Kao Bog on je nepovrediv i neranjiv; kao čovjek Bog ulazi isto tako u rizik, i daje se povrijediti i raniti od nas ljudi, i tako nas veoma ljubi. Zar ne želimo tom Djetetu darovati odgovor vjere i ljubavi? Ljubav nas poziva na uzvraćanje ljubavi. Naša srca bit će dirnuta po božanskoj tajni koju smijemo slaviti.

Pozvani smo u zahvalnosti za sve primljene darove od Boga, također našim bližnjima pokazati dobro. Budući smo i sami prihvaćeni od Boga u ljubavi, želimo i druge prihvatiti u ljubavi i biti za njih tu. Tako će biti uspostavljeno zajedništvo koje je obuhvatnije i dublje nego bilo koja veza rodbinstva. Betlehemsko Dijete daruje nam svjetlo i nadu, pokazuje nam put do vječnoga života kod Boga.
Ako nam je sve to postalo  jasno, zapjevajmo zajedno s anđelima: “Slava na visinama  Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!”

11

U crkvi Svetog Ladislava i Kraljice Marije u Murskom Središću također je održana misa polnoćka koju je predvodio župnik Tomislav Antekolović, a kojoj su prisustvovali mnogi vjernici. Prije mise koncert je održao Gradski puhački orkestar kojim je dirigirao Petar Novak.

(Fra Jozo Župić, foto Anđelko Jurak)

04

06

07

08