SVJETSKI DAN OKOLIŠA Predstavljena slikovnica Gite Radiković i multimedijalni uradak Stjepane Posavec

Stjepana Posavec je multimedijalni uradak „Rapsodija o plavom‟ ostvarila kao šestogodišnja djevojčica i polaznica vrtića u Pribislavcu uz pomoć odgajatelja i mentora Nenada Novaka sada već daleke 2012. godine. Danas je polaznica gimnazije Josip Slavenski Čakovec. Osim što je kasnije u svom školovanju bila kreativna u likovnom izričaju, svoju kreativnost dugi je niz godina ostvarivala i na sceni kao balerina i polaznica Osnovne baletne škole – Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec. Planira postati stomatologinja, a kako je kazala publici, sjeća se vrlo dobro procesa stvaranja multimedijskog uratka kao zabavnog i poučnog sadržaja.

Odgajatelj Nenad Novak podsjetio je kako se u rad krenulo na poziv Organizacijskog odbora Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Međimurske županije i profesorice Željke Kadi. Bili su pozvani  uključiti se u Projektni dan OŠ I.G.Kovačić Sveti Juraj na Bregu koji je bio posvećen zaštićenoj vrsti velikog livadnog plavca. Koristeći suvremene tehnologije nastao je kolaž crteža obrađen u multimedijski rad. I dandanas je aktualan te je svojom originalnom pričom i tehnikom izvedbe zavrijedio da se ponovo predstavio javnosti. Zasigurno će naći svoje mjesto u programu radionica Javne ustanove Međimurska priroda.

Pjesnički prvijenac devetogodišnje Gite

Slikovnica “Plavac” donosi poučni sadržaja o Spomeniku prirode Bedekovićeve grabe i metamorfozi ugroženog leptira plavca i prvijenac je devetogodišnje djevojčice Gite Radiković. Potporu realizacije slikovnice dali su uz Međimursku prirodu i Knjižnica i čitaonica Šenkovec te je ravnateljica Božica Mezga naglasila potrebu promoviranja mladih autora.

Plavac‟ objašnjava važnost očuvanja flore i faune na Bedekovićevim grabama kroz desetak pjesama, svaka je pjesma popraćena ilustracijom u akvarel tehnici kojima je autor njezin otac Goran Radiković. Pjesme imaju i audio zapis recitacija autorice.

Sara Janković, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode pripremila je predgovor slikovnici te ga prezentirala publici. Publika je imala prigodu čuti i nekoliko audio zapisa Gitinih pjesama, a njezin otac, Goran naglasio je kako sve nastaje dogovorom, pa tako i odluka da upravo on ilustrira kćerine pjesme. Jer Gita osim što je pjesnikinja, odlična je i u likovnom stvaralaštvu. Samouvjereno, ponosno i odvažno Gita je publici pročitala svoje tri najdraže pjesme posvećene leptirima plavcima. Inspiraciju pronalazi u šetnjama s roditeljima na vlažnim livadama Bedekovićevim grabama. Kako kaže, ovo je tek prva njezina samostalna slikovnica u nizu na temu prirode.

Za završnicu večeri u plavom tonu prikazan je dokumentarni zapis Bedekovićeve grabe ostvaren u realizaciji Međimurske prirode. Publika je imala prigodu razgledati i izložbu fotografija autora Filipa Lučina “Od stabla do šume”. Svi su pozvani na novo druženje u Frkanovcu na Dan otvorenih vrata u edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt u nedjelju 20. lipnja od 14 do 18 sati.

Program je održan u skladu sa svim aktualnim propisanim epidemiološkim mjerama.

Roberta Radović