SVETOM MISOM I KULTURNO – UMJETNIČKIM PROGRAMOM OBILJEŽEN BLAGDAN SVETE BARBARE

Mursko Središće poznato je između ostaloga i kao Grad rudara što je jasno istaknuto na svakoj ulaznoj ploči u grad. Desetljeća rudarenja ostavila su duboki, neizbrisivi trag na samom mjestu, okolnim naseljima kao i prirodi koja je „išarana“ haldama, malim brežuljcima od iskopane jalovine. Kako je Sveta Barbara zaštitnica rudara njezin blagdan svečano se obilježava od 2009. godine kao najveći gradski praznik što se svakako uklapa u tradiciju koja se temeljito i svečano njeguje svake godine.

01

Uz cjelodnevno slavlje koje obiluje raznim događanjima, u župnoj crkvi Svetog Ladislava i Marije Kraljice tradicionalno se održava Sveta misa, a u sklopu nje i kulturno-umjetnički program. Tako je bilo i jučer 04. prosinca na sam blagdan Svete Barbare u prepunoj crkvi. Svetu misu je predvodio generalni vikar Varaždinske biskupije monsinjor Ivan Godina u zajedništvu s više svećenika. U kulturno-umjetničkom djelu nastupali su mališani iz gradskog vrtića Maslačak, učenici OŠ Mursko Središće kao i Područne škole Peklenica zajedno sa svojim učiteljima i učiteljicama te gradski Puhački orkestar.

00

05

06

07

08

04

Svetoj misi prisustvovalo je gradsko čelništvo, uvaženi gosti iz Mađarske kao i mnoštvo vjernika te su svi zajedno uživali u ovom duhovnom i kulturno-umjetničkom programu.

(rt, foto A. Jurak)

02