Svemirska lutanja Marijana Petkovića na prvoj samostalnoj izložbi u Sv. Martinu na Muri

Marijan Petković rođen je u Čakovcu 27.8.1964. godine. Djetinjstvo je proveo u Vratišincu. Sada živi s obitelji u Murskom Središću.  Srednju elektrotehničku školu pohađao je u Mariboru u Sloveniji. Nakon završetka obrazovanja počinje raditi  u Hidromontaži Maribor na radnom mjestu pogonskog električara. Par godina provodi  na terenu , a nakon toga se zapošljava u Iliriji Lendava na održavanju energetskih postrojenja gdje je i sada zaposlen.

Umjetnost postaje neraskidivi dio njegovog života, jer u braku sa slikaricom i pjesnikinjom  nije drugačije ni moglo biti. Bilo je samo pitanje vremena kada će i on napraviti prve slikarske poteze na platnu. Prateći suprugu u njenim aktivnostima, priključuje se Likovnoj republici i pomaže oko postavljanja slika i drugih praktičnih poslova. Nakon nekog vremena postaje dopredsjednik udruge i jače se aktivira odlazeći sa suprugom na likovne kolonije gdje počinje i sam stvarati.

U sebi otkriva kreativnost koja mu donosi zadovoljstvo.  Ideja mu nikada nije manjkalo pa eksperimentira sa svim mogućim tehnikama. Najviše mu leži tehnika akrila na platnu i razne kombinirane tehnike.

Izražava se najčešće na apstraktan način, ali rado slika i nešto realnije oblike. Ove godine drži ga tema svemira, simbolizam i Egipatska priča.

Svemir, njegova beskrajna prostranstva oduvijek su bila neiscrpna tema umjetnicima. Tako i Marijan putuje između planeta, maglica, kometa, otrivajući nove svjetove. Njegove slike pričaju priče i promatrač kroz njih također putuje na krilima mašte. U svemiru se sve pokreće pa tako i Marijan na jednoj slici stvara novi život, nove planete, na drugoj te iste razara. Koristi kombiniranu tehniku jer tako dobiva specijane efekte na slici.

Uz svemir njegov interes obuhvaća simbolizam starog Egipta. Egipat je destinacija koju će uskoro sa suprugom posjetiti pa stoga je taj interes logičan. Na slikama vidimo piramide, mutne vode rijeke Nil, Horusovo božje oko, razne nazovimo ih kartuše iako nisu u doslovnom smislu. Tehnika je također kombinirana.

Nad nekim slikama ljudi će se zamisliti pokušavajući odgonetnuti što je autor htio reči, dok će druge mnogo lakše prihvatiti jer direktnije komuniciraju sa promatračem, dekorativne su pa se lakše uklapaju u svaki prostor.

Pošto je ovo prva Marijanova izložba, nemojte biti prekritični. Ukoliko je u vama, dragim posjetiteljima ove izložbe, pobudio bilo kakvu emociju i potaknuo  vas na propitkivanje, njegov zadatak je ispunjen. Pred  njim je još mnogo godina istraživanja pa će sigurno napredovati u umjetničkom smislu.

Autora je predstavila predsjednica Likovne republike čiji je Marijan član i dopredsjednik. Izložbu je otvorio zamjenik načelnika Srša Martin u Galeriji Sv. Martin gdje je izloženo 25 slika, a biti će otvorena mjesec dana.

U programu nakon svečanog otvorenja izložbe nastupio je bend iz Slovenije Shurda&Zver

(m, foto: MP)