Svečano predstavljena velika duhovna enciklopedija Međimurja

U katoličkom domu u Čakovcu održano je predstavljanje knjige prof.emeritusa Stjepana HranjecaMeđimurska narodna, katolička i običajna baština“. Riječ je o knjizi u kojoj su opisani običaji koji su vezani uz čovjekov život, utkani u tradiciju i povijest kako ih doživljava međimurski čovjek. Autor knjige odlučio se na ovaj projekt s ciljem oživljavanja međimurske narodne baštine kako bi se u današnjem trenutku afirmirala i aktualizirala veza sa zavičajem i našom tradicijskom kulturom.

Jedan od recenzenta knjige mr.sc. Ivan Zvonar naglasio je kako je vrijednost ove knjige u tome da shvatimo značenje i važnost prezentiranja, proučavanja i očuvanja prebogate kulturne i narodne baštine Međimurja. „Brojne su definicije običaja,  a ipak je najjednostavnija i najkonkretnija ona koja tvrdi da su to tradicijom usvojene nepisane norme kojih se narod drži i po kojima živi“,

Monsinjor Juraj Kolarić u svojoj je recenziji posebno istaknuo kako je ovo nakon dugo vremena istinska velika duhovna enciklopedija Međimurja.

Knjigu je recenzirao akademik Dragutin Feletar, a izdao ju je Franjevački samostan iz Čakovca. Gvardijan Željko Železnjak izrazio je zadovoljstvo što su svećenici sudjelovali u izradi knjige u kojoj osim najvećih kršćanskih blagdana možemo pronaći običaje poput krštenja, prve pričesti, vjenčanja, te običaje vezane uz svece zaštitnike.

Program je vodio Božidar Vadlja, a neke običaje prikazali su djeca dječjeg vrtića „Cvrčak“ iz Novog Sela Rok dok su u glazbenom dijelu programa nastupili mješoviti crkveni zbor župe Sv.Nikole Biskupa te gitaristički dvojac Zlatko Krištofić i Benjamin Berisha.

Među brojnim uzvanicima na svečanosti promociji knjige bili su varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak te međimurski župan Matija Posavec koji je odlučio kako će ovo vrijedno djelo biti u svakoj knjižnici međimurskih osnovnih škola.

( UO za poslove župana  Morana Kiš)