Šumska priča – učitelji Tajana i Marinko s kreativnim Bundašima održali 5 kazališnih predstava

Tijekom Veselog tjedna u OŠ Mursko Središće učenici 1. i 3. razreda PO Peklenica i polaznici Kreativne udruge Bundaš u suradnji s Društvom Naša djeca održali su pet kazališnih predstava. Nastupi su bili: 7. lipnja CZK Mursko Središće, 10. lipnja Dom u Hlapičini, 11. lipnja Dom u Peklenici te 12. lipnja dvije predstave u CZK Mursko Središće.

Zahvaljujemo odgovornim osobama u školi, vrtiću i gradu Mursko Središće te naseljima Hlapičina i Peklenica koji su prepoznali vrijednost ovih predstava i omogućili nam njihovo održavanje.

Bio je to završni dio jednogodišnjeg projekta u kojem smo metodama dramskog odgoja utjecali na razvoj pozitivnih dječjih osobina. Dramski odgoj posebnim igrama , metodama i tehnikama razvija osjećajnost i empatiju, samokritičnost i odgovornost. Potiče djecu na bolje razumijevanje međuljudskih odnosa, na sigurnost u sebe i samopoštovanje, razvija maštu i stvaralaštvo, potiče suradnju i međusobno uvažavanje i poštovanje.

Cilj dramskog odgoja nije predstava nego razvoj osobina. Predstava se koristi kao motivacija i trenutak u kojem se one pokazuju i dodatno osnažuju.

Naša Šumska priča nastala je po motivima djeci dobro poznate pjesme  Pismo iz Zelengrada Nevenke Videk.  Kroz ekološku temu ispričali smo priču o prijateljstvu, međusobnom razumijevanju i pomaganju. Nastojali smo ostvariti djeci blisku, veselu, razigranu i dinamičnu predstavu s puno glazbe i plesa uz poštivanje odgojno – obrazovnih, dramskih i estetskih načela.

Rad s djecom za dječju publiku postavlja drugačije zahtjeve od rada s odraslima za odraslu publiku. To je vrijeme prvih dojmova, i najvažnije je potaknuti pozitivne emocije vezane uz pojam kazališne predstave. Djeca se trebaju sjećati predstave kao vesele igre koja im na zabavan način govori o životu i pobuđuje emocije. Tada će se vraćati kazalištu i u odrasloj dobi. Ako ga povezuju sa prisilom, s mjestom gdje su morali sjediti i gledati nešto dosadno, gubimo buduće ljubitelje kazališta.

U predstavi je sudjelovalo tridesetak malenih glumaca u dobi od 6 do 12 godina. Veliko hvala roditeljima koji su nam povjerili djecu, bodrili nas i pomagali u svim aspektima.

U stvaranju predstave sudjelovale su ove odrasle osobe:

– koreografija: Isabela Lisjak, plesna pedagoginja

– scena i maske: Aleksandra Mikulaj

– kostimi: Krojački obrt Anna Mursko Središće

(Svjetlana Škvorc i Darinka Oletić)

– asistencija: Gabriela Turk, studentica Učiteljskog fakulteta

– režija, tekst i glazba: učitelji Tajana i Marinko

Osobito hvala tetama i učiteljicama koje su nam ukazale povjerenje i odvojile svoje vrijeme i vrijeme djece za koje su odgovorne kako bi prisustvovale našim predstavama. Time su omogućile da ovaj projekt postane zaokružena cjelina.

Koliko smo uspjeli ostvariti svoje namjere, procijenit će publika.

Tekst – učitelji Tajana i Marinko

Fotografije – Jakšić Mario