SUKUS – novi projekt za razvijanje kulturno umjetničke svijesti za učenike srednjih škola

Projekt „SUKUS – Srednjoškolci U Kulturnim i Umjetničkim Sadržajima“ usmjeren je na rješavanje problema ograničenog sudjelovanja srednjoškolaca iz Međimurske županije, a posebno onih u nepovoljnom položaju, u kulturno-umjetničkim sadržajima. Svrha projekta je uključiti 50 mladih iz srednjih škola koji borave u učeničkim domovima Graditeljske škole i Srednje škole Čakovec u različite kulturno-umjetničke radionice, događanja i posjete. Prilikom osmišljavanja projekta prijavitelj partner i vanjski stručnjaci proveli su analizu problema i dionika koristeći iskustva ravnatelja srednjih škola i voditelja učeničkih domova. Stoga je u Srednjoj školi Čakovec održana početna konferencija i predstavljanje projekta „SUKUS“ koji provodi Međimurska županija s partnerom projekta Maticom hrvatskom – Ogranak Čakovec. Konferenciji su prisustvovali zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač ujedno i idejna začetnica projekta, privremeni pročelnik Upravnog odjela za poslove župana Goran Gotal, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandra Polanec Marinović, voditeljica Odjela za razvoj ljudskih potencijala REDEA-e Petra Pavičić, voditeljica projekta Morana Kiš, asistentica na projektu Marjana Zdolec, ravnateljica Srednje škole Čakovec Gordana Ramuščak, v.d. ravnatelja Graditeljske škole Čakovec Zvonko Ladić te voditelji učeničkih domova sa svojim korisnicima.

„SUKUS“ daje dodatnu vrijednost u sustavu obrazovanja Međimurske županije!

„Svugdje postoji sustav obrazovanja koji funkcionira onoliko koliko kao pojedinac želite dati doprinos u izgradnji nadstandarda. U Međimurju je to prepoznato, imamo mnoge jedinstvene projekte no ne stajemo,  već razvijamo sustav i dalje. Smatram da su srednjoškolci u godinama najveće kreativnosti i najveći uspjeh sustava je kad izvučete tu kreativnost i potencijal iz pojedinca. Upravo to je suština projekta koji je prvi ali ne i zadnji takav, a s kojim stvaramo još jednu dodanu vrijednost u sustavu obrazovanja“, rekla je voditeljica projekta Kiš.

Kroz projekt će se provoditi razne radionice kao što su radionica fotografije pod vodstvom Davora Žerjava s asistentima Davorinom Manceom i Filipom Lučinom, radionica plesa s voditeljicom Virnom Hošnjak, radionica kreativnog pisanja sa voditeljem Ivanom Pranjićem, radionica DJ glazbe koju vodi Saša Mikac, radionica sviranja pod vodstvom Filipa Horvata te radionica pjevanja koju će voditi Petra Horvat. „Dosad smo dodatnim aktivnostima i projektima nudili niz sportsko-rekreativnih sadržaja, ali s ovim projektom ciljano se nude kulturno-umjetnički sadržaji koji će obogatiti i ispuniti slobodno vrijeme naših školaraca koje provode odvojeni od svojih obitelji, a što je najvažnije, ono što im se nudi su besplatni i zanimljivi programi“, istaknula je zamjenica Herman.

Vrijednost ovog projekta je 700 tisuća kuna, a financiran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Učenici koji sudjeluju u ovom projektu, intenzivno će vježbati sa svojim voditeljima radionica kako bi na samom kraju projekta osmislili završno događanje u veljači 2019. godine. Kako bi do toga došli, kroz program će se susretati s osobama iz javnog i kulturnog života te će se pridružiti različitim kulturnim događanjima u različitim gradovima kao što su Pečuh, Zagreb i Graz. „Ovo je jedna jako lijepa gesta Međimurske županije koja je s agencijom REDEA-om osigurala sredstva preko međunarodnih fondova za pomoć mladima u njihovom kreativnom stvaralaštvu“, izjavio je predsjednik Pranjić na kojeg se nadovezala privremena pročelnica.

„To je jedan sitan projekt u financijskom smislu, ali obuhvaća velik dio kulturnog života koji uključuje učenike iz dva učenička doma, Graditeljske škole Čakovec i Srednje škole Čakovec“, rekla je Tošić Grlač te objasnila odakle je dobila ideju za realizaciju ovakvog projekta u Međimurju.

Na predstavljanju svojom se plesnom točkom predstavila Nikolina Martinec iz Plesnog studija Korak, dok je pjevanjem Sara Kovačević uz pratnju Davida Mesarića oplemenila cjelokupno događanje i predstavljanje projekta „SUKUS“.

(UO za poslove župana)