SUDJELOVANJE HRVATSKOG KULTURNOG DRUŠTVA POMURJE NA ČAKOVEČKOM PROŠČENJU PORCIJUNKULOVO

Predstavnici HKD Pomurja iz Lendave više godina unatrag dolaze redovno na središnji dio čakovečkog proščenja-Porcijunkulovog odnosno blagdana  Gospe od Anđela,gdje sudjeluju u svečanoj  procesiji. Središtem grada nošen je kip Majke Božje sve do mjesta euharistijskog slavlja koje je na otvorenom kod franjevačke i župne crkve sv. Nikole predvodio fra Ivan Matić, voditelj kuće susreta Tabor u Samoboru. Uz svećenike i vjernike, u procesiji su sudjelovali Zrinska garda Čakovec, hrvatski branitelji, policija, vatrogasci, članovi nekoliko KUD-ova iz Međimurja i Slovenije, kao i međimurski župan Matija Posavec i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. Uz čakovečke franjevce suslavili su svećenici iz Međimurja i okolice.

 

Članovi Hrvatskog kulturnog društva Pomurje obučeni u međimurska narodne nošnje sudjelovali u prinosu darova gdje su donjeli lendavsko vino i tradicionalni kruh iz krušne peći.

 

U nedjelju zadnjeg dana turističke priredbe Porcijunkolovo,Hrvatsko kulturno društvo Pomurje je sudjelovalo u programu sa predstavljanjem kuhanja bograča.
Zajedno sa Turističkim savezom Općine Lendave predstavile su se predstoječe dvije velike lendavske priredbe »Bogračfest i Lendavska trgatev« dog su posjetioci mogli probati degustacijski bograč koji se je kuhao u velikom kotlu  na »jezeru staroga grada«

 

                                                                                     Tekst Đanino Kutnjak