STRATEGIJE U PIJESKU I ALTERNATIVE – Izložba multimedijalne umjetnice Kristine Pongrac u MMČ

Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Trajanje izložbe: 04.– 28. kolovoza 2022.

Otvorenje: četvrtak, 04. kolovoza 2022. u 19,00 sati

O IZLOŽBI :

Najizraženija impresija suvremene umjetnosti – priroda – glavna je okosnica umjetničkog opusa mlade međimurske multimedijalne umjetnice Kristine Pongrac. Struktura izložbe presjek je kritičkoga i multidisciplinarnoga razmišljanja te djelovanja autorice na neraskidivi suodnos čovjeka, kulture i prirode, simultanu egzistenciju i rekonekciju uz pitanje održivosti u suvremenoj umjetnosti.

Umjetnički radovi nastali autorefleksivnom metodom, aproporcijom i upcyclingom produkti su promicanja i očuvanja ekologije, umjetnosti i kulture međimurskog i podravskog kraja. Izloženi su kao monotipije, objekti, instalacije, javne intervencije i neformalni razgovori te performansi.

Prirodni elementi koji obitavaju u neposrednoj blizini čovjeka, u svojoj prenamijeni i drugačijoj svrsi teže osvještavanju njihove uzajamne harmonizacije i kompatibilnosti te važnosti suživota s prirodom. Kroz  umjetnička djela koja se manifestiraju bilo kao ideja, bilo kao prolazna akcija ili pak materijalno opipljiv predmet, dani su promatraču na analizu uz otvoreno pitanje daljnje, ali i dosadašnje egzistencije.

Izbor radova i predgovor za katalog napisala je kustosica i povjesničarka umjetnosti Tajana Vidović.

O AUTORICI:

Kristina Pongrac (1985.) multimedijalna je umjetnica iz Donje Dubrave. Bavi se problematikom ekologije te pitanjem društvenih i individualnih načela. Po struci je dizajner interijera (2004., Graditeljska škola Čakovec) te magistra primijenjenih umjetnosti (2014., Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci). Aktivna je članica organizacija koje djeluju na području kulture, umjetnosti i ekologije – Outward Bound Croatia, HDLU, HDLU Međimurja, BIOM, Zasadi stablo ne budi panj, Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar (ZEUS), Speleološka udruga Međimurje te Platforma za Društveni centar Čakovec. Sudjeluje na ekološko-umjetničkim rezidencijama te izlaže na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad primila je nekoliko priznanja i nagrada. Danas živi i stvara u svom rodnom Međimurju uz Europsku Amazonu.

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC