ŠTO ODJENUTI KADA SE NALAZIMO U POSLOVNOM OKRUŽENJU ?

“Odijelo čini čovjeka. Goli ljudi imaju mali ili gotovo nikakav utjecaj na društvo“, šaljivo je poručio poznati pisac Mark Twain, još prije mnogo godina.

Što god rekli i koliko god se odupirali, izgled jest bitan. Na temelju vanjskog izgleda već u prvih nekoliko sekundi odlučit ćemo hoće li nam se osoba svidjeti ili ne, a sve to najbolje je izraženo u poslovanju. Naime, dobar komad odjeće ili obuće sigurno će vam podići samopouzdanje u interakciji s kolegama, šefovima, ali i potencijalnim klijentima. Online platforma za kupnju i prodaju Kaymu.hr donosi nam neka pravila i trendove koje bi svatko trebao slijediti kada se nalazi u poslovnom okruženju.

Boje su najvažnije

 

Boje su u poslu izuzetno bitne. One djeluju podsvjesno te je nužno da budu usklađene s poslom koji obavljate, ali i onim što drugi kolege oko vas nose. Najčešće boje koje se tako viđaju po uredima su crna, siva i bež, a ako je potrebno naglasiti autoritet neki će muškarci odabrati i tamnoplavu. Kod žena, boja koja zrači samopouzdanjem je zelena.

U poslovnom okruženju definitivno izbjegavajte jarke boje poput žute, crvene ili narančaste – osobe koje nose takvu odjeću mogle bi prestrašiti partnere i kolege jer su ovo boje koje su povezane s akcijom i agresivnošću.

Kakva tkanina je najbolja?

 

Vunena odjeća polučit će najbolje rezultate ako je riječ o ženskim kostimima ili majicama i bluzama. Ono što definitivno trebate izbjegavati su neprozračne tkanine od plastičnih materijala te tkanine ispod koje će vam se isticati donje rublje.

Izbor odjeće – što jednostavnije, to bolje

 

Kod odjeće koju nosite najvažnija je njena udobnost – ne preuska, prozračna, a lijepa. U udobnoj odjeći vaši poslovni rezultati bit će bolji jer nećete konstantno trošiti vrijeme na sitne popravke. U poslovnom okruženju muškarci će najčešće izabrati hlače ili traperice, košulje ili majice, a ako je potreban kontakt s klijentima ili drugim višim suradnicima većina će ih se odlučiti na odijela ili sakoe.

Kod žena, dobra kombinacija su traperice i hlače uz bluzu ili jaknu; ako je riječ o neformalnijem okruženju, ali i suknje i haljine ako je potrebno izgledati elegantnije u poslu koji obavljate. Ono što treba napomenuti je činjenica da suknje nikada ne bi smjele biti kraće od koljena, ali i da haljine ne bi trebale imati tanje naramenice ili otvorena leđa.

Brojni stilisti također naglašavaju kako bi i muškarci i žene trebali izbjegavati odjeću s preistaknutim, kričavim, velikim znakovima ili printom. U poslovnom okruženju – što jednostavnije to bolje.

Obuća i modni dodaci

 

Obuća i modni dodaci gotovo su jednako bitni kao i odjeća sama. Zaboravite na tenisice ili platformke, u poslu prolaze isključivo cipele ili (eventualno) mokasinke, kod žena još i štikle. Ono što je bitno jest boja (crna, siva, smeđa, crvena, plava,…), udobnost (posebno ako posao uključuje rad na terenu) i stilska usklađenost s odjećom koju taj dan nosite.

Kod modnih dodataka važno je da su usklađeni s cijelim outfitom i elegantni. Kod muškaraca, sat je glavni dodatak svakoj košulji ili odijelu, dok će žene najčešće odabrati neki lijepi komad nakita poput ogrlice ili naušnica. Kod nakita, bitna je umjerenost – mnogo zveckavih narukvica ili prstenja otežat će vam posao, a po mogućnosti i ometati kolege oko vas.

Stručnjaci naglašavaju kako bi nakit, posebno ako se nalazite na visokoj poziciji u tvrtci, trebao biti vrijedniji – zlatni, srebrni ili biserni; to će vam dati dodatni autoritet i samopuzdanje u savladavanju svakodnevnih poslovnih teškoća.

(Davor Igrić, foto Shutterstock )

unnamed (1)