Srednja škola Čakovec Školski kutak

Koncept promicanja zdravlja treba omogućiti pojedincu i zajednicama povećanu kontrolu nad čimbenicima koji uvjetuju zdravlje. Neophodno je aktivno sudjelovanje svih važnih društvenih sektora, ali i samih građana kojima je pravo na zdravlje zajamčeno Ustavom – kao osnovno ljudsko pravo.

Prevencija bolesti (lat. praeventio = prethoditi, doći ispred), označava sve postupke kojima se bolest sprječava.

Mjere ranog otkrivanja bolesti (probir, engl. screening) smatraju se jednim os najvažnijih mjera koje pruža suvremena medicina.

Učenici Srednje škole Čakovec aktivno su sudjelovali na 8. „Sajmu sigurnosti i prevencije“ u Prelogu. Na poziv koordinatorice obilježavanja tjedna sporta i voditeljice Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja u međimurskom Zavodu Renate Kutnjak Kiš, dr. med., spec – rado smo se odazvali! Učenici 5.c razreda smjera medicinska sestra/tehničar opće njege (Ena Cenko, Vinko Fundak, Veronika Novak, Nina Sabol, Venera Šiljak i Staša Škec) sa svojim nastavnicama Brigitom Prstec, Jasminom Balent i Đurđicom Hlapčić bili su dionici u edukaciji posjetioca od najmlađe do starije životne dobi pučanstva. Putem modela ljudskog debelog crijeva objašnjavali su mogućnost prevencije karcinoma istog redovitim preventivnim pregledima. Educirali su i putem razgovora dijeleći posjetiocima edukativne letke.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec predstavilo se na sebi svojstven, uvijek atraktivan način gdje su također sudjelovali naši učenici 5.c razreda (Laura Novak, Niko Kovačević, Ivor Nikolić), ali i bivši učenik koji je naš ponos (David Kanižaj), kao uostalom i svi do jednog našeg učenika. S njima je bila nastavnica Silvija Novak, skromna, ali hvalevrijedna mlada snaga naše škole. Nezaobilazna je naša draga kolegica Alenka Novak koja svojim entuzijazmom privlači zaljubljenike naše struke da se uključuju u razne volonterske akcije.

Izdvojit ću korisnu informaciju: Heimlichov zahvat – metoda prve pomoći kojom možete spasiti osobu gušenja:

  1. Ukoliko osoba koje se guši npr, komadom hrane – sjedi i pri punoj je svijesti – recite joj da ustane. Dajte joj do znanja da ćete joj pomoći Heimchlichovim zahvatom.
  2. Stanite iza osobe te je malo nagnite prema naprijed i prvo korijenom dlana pet puta udarite po leđima.
  3. Primijenite Heimlichov zahvat: osobu obujmite rukama oko struka, stisnite lijevu šaku i okrenite je palcem prema trbuhu. Smjestite je u prostor trbušne šupljine unesrećene osobe, odmah ispod rebara i malo iznad pupka.
  4. Stisnutu lijevu šaku čvrsto obuhvatite desnim dlanom pa snažno povucite istovremeno prema unutra i prema gore. Ponovite 5 puta.
  5. Ponavljajte postupak sve dok osoba ne izbaci komadić hrane ili neko strano tijelo iz dušnika („krivog Puta“).

Pogledajte naše fotografije i kratak video o istom! Bravo dečki!

Napose, ne manje vrijedno jest za reći da nas je i danas prožimao osjećaj zdravog ponosa gledajući mlade naraštaje, naše drage učenike kako stasaju u prave profesionalce, sve više svjesni odgovornosti svog budućeg poziva.

Želimo vam još i više želje za učenjem koje nikad ne prestaje, još i više iskrene želje za volontiranjem – to je vrijednost koju nitko ne može platiti! Poručuju nastavnice Stručnog aktiva medicinara Srednje škole Čakovec.

Autor teksta: Đurđica Hlapčić, mag. med. techn