SREDIŠĆANSKE OBITELJI S PETERO I VIŠE DJECE NA SUSRETU CARITASA U VARAŽDINU

Biskupijski Caritas u Varaždinu, osim što organizira, animira i koordinira djelovanje s razine biskupije, te podržava aktivnosti Hrvatskog Caritasa (HC), značajno i podupire veće biskupijske programe na području pojedinih župa.

Od šireg značaja u sklopu Biskupijskog Caritasa u Varaždinu još djeluju: pučka kuhinja, koja podijeli i do 220 toplih obroka dnevno, krojačka radionica (izrađuje odjeću za potrebne, osobito za višečlane obitelji te održava tečajeve krojenja i šivanja), ljekarna (podjela doniranih lijekova), odjel za invalide (podjela pomagala, raznih pomoći, posjete u kućama i domovima za starije i nemoćne i organizacija hodočašća), odjel odjeće i obuće (podijeli i do 100 tona robe godišnje), dječji odjel, te odjel podjele paketa živežnih namirnica, novčane pomoći, namještaja, suđa i dr. U ovim odjelima Biskupijskog Caritasa radi organizirano oko 50 volontera.

Župni Caritas registriran je u 76 od 105 župa Varaždinske biskupije, a u njima djeluje oko 1.000 volontera. Biskupijski Caritas i dalje se zauzima za osnivanje i oživotvorenje župnih Caritasa, posebno kroz poticaje župnicima na njihovim redovnim mjesečnim sastancima, kao i kroz pojedinačne osobne kontakte te seminare organizirane za voditelje župnih Caritasa.

Župni Caritasi svoju aktivnost pronalaze u sudjelovanju u akcijama što ih provodi Biskupijski Caritas, pomaganju siromašnih, bolesnih i starijih osoba u vlastitoj župi, skupljanju materijalnih dobara za potrebe i programe crkvenih ustanova, te jačanju vjerničkog i duhovnog karitativnog ozračja. Rad u ŽC-ima organiziran je također na volonterskoj bazi.

Jednom godišnje Biskupijski Caritas priređuje susret s predstavnicima (voditeljima, suradnicima i volonterima) župnih Caritasa, kada se predaju godišnja izvješća o radu. Također dva puta godišnje priređuje susrete s roditeljima petero i više malodobne djece.

 

Jedan takav susret održan je jučer u subotu 03.01.2015, a njemu su prisustvovale obitelji iz župe Mursko Središće i drugih župa u Međimurju. Roditelje je dočekao Mons. Ivan Godina predsjednik Caritasa varaždinske biskupije.

Uvodnu riječ i molitvu održao je varaždinski biskup  Mons. Josip Mrzljak, a nakon njega prisutnima se obratio preč. Mr. Josip Koprek predstojnik Ureda za obitelj, a tema njegovog izlaganja bila je vjera u obitelji. O tome su i izravno svjedočile i svoj primjer iznijele Ljiljana i Silvija Peti.

 

Nakon predavanja i zajedničke molitve ravnatelj varaždinskog Caritasa mr. sc. Ante Šola uputio je obitelji i djecu na podjelu obiteljskih paketa i slatkiša za djecu.  (rt, foto Anđelko jurak)

2

3

4

5

6

7

8

9

11