SREDIŠĆANSKA UMJETNICA MILENA PETKOVIĆ IZLAŽE U LENDAVI

Središćanska umjetnica i bivša gradonačelnica Milena Petković održati će izložbu svojih likovnih radova u susjednoj Lendavi, točnije u hotelu „Elizabeta“. Otvorenje izložbe pod nazivom „Vibracije duše“ biti će u subotu 28.02.2015. s početkom u 19 sati. Moderator izložbe je Andrej Okreša.

Likovnim stvaranjem bavi se od djetinjstva, no intenzivnije od 2002. godine, kad se odlučuje više posvetiti slikarstvu. Sudjeluje i vodi humanitarne radionice za djecu, a do sada je sudjelovala na nekoliko desetaka likovnih kolonija u sjevernoj Hrvatskoj, i na par međunarodnih.

Likovno, osnovna karakteristika njezinih radova jest nedostatak bilo kakvih uzora što joj je zapravo prednost, jer ne upada u manirizam, te instinktivan i osjetilan način slikanja. Svojim poetičkim darom iskazuje ono nesvjesno, one osjećaje koje joj je donio život te ih nadrealističkom poetikom transpondira u apstrakcije koje uvijek imaju neko životno značenje, no zbog iskrenosti slika,  njezine emocije itekako su vidljive ljubiteljima slikarstva.

Njezino je slikarstvo pomalo simboličko i asocijativno, no ne do kraja i apstraktno. Ako se za slikara J. Miroa, klasika dvadesetog stoljeća, govorilo da je zbog gladi postao nadrealist, za Milenu Petković se može reći da je zbog traganja za ljudskim u čovjeku postala nadrealističkom slikaricom.

Iza nje je preko 30 samostalnih izložbi, kao i niz zajedničkih. Izlaže u Murskom Središću, Prelogu, Čakovcu, Svetom Martinu na Muri, Donjem Vidovcu, Varaždinu, Ludbregu, Zagrebu, Mađarskoj i Italiji.

Godine 1999., ulaskom u HSLS počinje njezina politička karijera, 2004.godine imenovana je za gradonačelnicu Grada Mursko Središće. (rt)

MILENA

10993486_10206632401395599_3029545037640016926_n

kol 2