Spasitelj Mure – novi projekt Malog kazališta Murskog Središća

Na samom početku ožujka, svega pedesetak dana nakon zadnje izvedbe predstave “Betlehem”, glumačka družina MAKAMUSA okupila se u raspoloženju da zagrize u nešto novo. Male glumice i glumci došli su potaknuti znatiželjom, zreliji, za cm odrasliji i pripravniji za veći izazov. Izazov se zove: “SPASITELJ MURE”, adaptacija inspirirana sjajnom pričom Mire Gavrana o dječaku koji je spasio more. Djelo je smješteno u naše vrijeme, možda baš na prostore Murskog Središća, a u prvi plan stavlja dječja prijateljstva i zajedništvo u odrastanju, nevolju iz svemira koja je zaprijetila uništenjem njihovog zavičaja i čudesnu moć ljubavi i dobrote kojom mali dječak Marko spašava Muru i sve svoje.

01

U uvjetima neimanja stalnog prostora za probe (radovi preuređenja gradskog Centra za kulturu još uvijek traju), “pritiska” završnice školske godine i brojnih dodatnih obaveza koje pojedine djevojčice i dječaci imaju, zaredale su probe po različitim mjestima našega grada na kojima se još nikada nije uspio okupiti kompletan glumački postav. Takve okolnosti traže pojačanu strpljivost i upornost redatelja predstave, a mali Makamusovci ga imaju u osobi Ivana Goričanca.

02

Već nakon nekoliko susreta probe su postale dodatni izgovor za druženja, zajednička komentiranja drugih predstava, malih briga iz svakodnevnog života, građenje međuodnosa i puno, puno igre.  Premijera će se dogoditi najkasnije za tridesetak dana, govori redatelj neopterećen bilo kakvim rokom, ali najveće dobro svih proba je zajedničko odrastanje i sazrijevanje, prvenstveno glumačko, ali i ljudsko. U predstavi su šestaši, sedmaši, osmaši, ali i nekoliko mladih koji ove jeseni sjedaju u srednjoškolske klupe. Motivacija toliko raznovrsne grupe je zahtjevna zadaća i povremeno je ona najveća barijera koja se mora uz smješak i duhovitost “pregaziti”.

03

Nekoliko je proba održano na župnom dvoru, na Fusku, metar do novog Centra za kulturu i u obiteljskim dvorištima. U prolazu kroz scene predstave, prava su svečanost pauze garnirane punim stolom, stolnim tenisom, crtanjem, premetaljkama, pikadom, tko nabije taj dobije, kvizovima…..

Makamusovci svima na svemu zahvaljuju!

04

TEKST: Muralist

FOTO: Članovi Makamusa

Spasitelj Mure

Adaptacija: Ivan Goričanec

Lica:

MARKO VASER, dječak: Sebastijan Nedeljko

LANA, djevojčica: Nensi Tomašić

IVAN, Markov prijatelj: Fadil Mehanović

LUKA, Markov prijatelj: Petar Mlinarić

TATA: Nikola Oletić

MAMA: Veronika Kontrec

RIBIČ MARTIN: Leon Kovačić

POŠTAR: Filip Malović

GRADONAČELNICA: Tea Kovačić

KLIKASA: Izabela Jagačić

PRVI SVEMIRAC: Leon Hrešć

DRUGI SVEMIRAC: Melita Jug

SVEMIRSKA LIJEČNICA: Nera Hranilović

NAJAVLJIVAČICE: Ruta Kontrec i Katarina Grubić

 

ŠAPTAČICA: Sara Mlinarić

 

GRADSKI ROCK BAND

& PJEVAČI

05

06

za poziv