Sinodalni hod u župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu

“Danas je naša župa započela sinodalni hod na koji je papa Franjo pozvao čitavu Crkvu a koji se po odluci našega biskupa mons. Bože Radoša odvija u vremenu korizme. U slavlju Službe Riječi kojom je predsjedao fra Josip Župan, najavio je vrijeme održavanja sinodalnih savjetovanja kroz 3 subote u 9 sati , prije 2. i 4. korizmene nedjelje te završetak prije Nedjelje Cvjetnice.  Župna koordinatorica za sinodalni hod, Martinom Horvat protumačila je značenje sinode.

Što je Sinoda?

To je zajednički hod Crkve, pape, biskupa, svećenika, đakona,l aika i obitelji.

Sinodalnost je: stil i način postojanja kojim Crkva živi svoje poslanje u svijetu-naviještanje Radosne vijesti svim ljudima.

Smisao ove sinode jest razmišljanje vjernika o današnjoj crkvi i njenom djelovanju. Cilj ove Sinode jest, sve vjernike usmjeriti prema razmišljanju o djelovanju Crkve u današnjem vremenu, te da svaki vjernik da svoj doprinos u daljnjem djelovanju Crkve.

Zaključno, može se reći da novost sinodalnog procesa svakako izaziva mnogo radosti i dinamike, ali i određeni broj neizvjesnosti s kojima se treba suočiti. Sve je veća svijest da je sinodalno obraćenje, na koje je pozvan svaki pojedini krštenik, dug proces koji će zahtijevati više vremena od samog procesa. S mnogo strana stiže želja da se hod započet na lokalnoj razini nastavi kroz cijeli proces, pa i dalje, kako bi crkvena zajednica sve više mogla činiti opipljivom sinodalnost koja je konstitutivna dimenzija Crkve.

Pavo Jazvić