Selnica dobila Dom kulture: Načelnik Ervin Vičević zahvalio svima koji su pomogli i najavio nove projekte

Jučer 27. rujna u Selnici je svečano otvoren Dom kulture. Ovome događaju prisustvovali su mnogi mještani Selnice i ostalih naselja koja spadaju u Općinu Selnica, kao i uvaženi gosti. Na kraju svečanosti održan je kulturno-umjetniči program, a mi donosimo govor načelnika Ervina Vičevića koji sveobuhvatno svjedoči o ovome projektu od ideje do realizacije.

(Pavo Jazvić, foto: Pavo Jazvić)

Prije četiri godine ovaj objekt izgledao je loše, prokišnjavao, često smo ostajali bez električne energije i bila je nužna temeljita rekonstrukcija. Poseban razlog bio je taj što nam je ovaj naš Dom zvan Stara škola postao mjesto niza događaja kroz godinu, od dječjih prredbi, koncerata, proslava, skupština naših udruga, promocija knjiga i niz ostalih događaja čija je osnovna zadaća druženje ljudi, pjesma, smijeh, uglavnom sve pozitivno.

Krenuli smo tada s natječajem i evo nakon tri godine u objekt je uloženo više od 1.450.000,00 kuna.

Zahvalan sam što je danas s nama ovdje pročelnica Konzervatorskog odjela Varaždin i izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, gospođa Vesna Pascittini Juraga. Molim vas jedan veliki pljesak za nju i cijelo Ministarstvo kulture. Naime, od uloženih 1,5 milijuna kuna udio ministarstva iznosi više od 770.000,00 kuna, a što je sve označeno na info pločama kod ulaza.

Onaj mali dio koji je ostao za uređenje, a to je prostorija koju koristi sud i katastar Čakovec biti će renovirana sredstvima Općine nakon završenja katastarskih izmjena u Selnici, a to bi moglo biti već sljedeće godine.

Realno osim zidova sve je novo, sanitarni čvoro, krovište, grijanje, ventilacija, oprema čiji je odabir našeg Ivana Levačića, inače dugogodišnjeg djelatnika CZK ČK s prebogatim iskustvom i koji je od početka cijelo vrijeme uz mene.

Kako ne bi prekinuli suradnju s ministarstvom i Župa i Općina  pripremile su projekte, a sada će vam predstaviti novi projekt koji je prije dva tjedna dobio građevinsku dozvolu, a to je naš Selnički Pikač, zaštićeno kulturno dobro nematerijalne baštine s posebnom naznakom umijeća izrade tradicijske pokladne maske. Inače prije dvije godine odlučio sam uvesti Dan Pikača kao turističku ponudu i jedan od važnijih društvenih događaja naše općine. Slike i video zapis koji se prikazuje u pozadini pokazuju da smo uspjeli u naumu.

Projekt koji sam spomenuo izradio je projektni ured Urbia, a ovdje su s nama autor projekta Bojan Perhoč i gospođa Vesna Makovec kojima ujedno čestitam na nedavnoj promociji svojeg dugogodišnjeg rada. Puno toga odradili smo zajedno, a jedan projekt koji je u tijeku je dječji vrtić kojeg smo dobili kroz prijavu na mjeru 7.4.1., a posebne pozdrave šaljem i ministru Darku Horvatu bez kojeg vrtića ne bi bilo.

U Selnici će uskoro biti najava novih projekata, za 10 dana Zebanec nam dobiva kapelicu Sv. Florijana, pa najava još jednog velikog projekta koji je prošao odabir također na mjeri 7.4.1.

Ponosan sam na sve te projekte jer sve što sam osmislio kreće se, a to ne bi bilo moguće da me nisu prepoznali kao čovjeka koji želi dobrobit svojoj općini, a i cijelom Međimurju. I zato mi mnogi pružaju ruku podrške, imamo ministra koji je prošao sve selničke puteve i ceste kako bi se uvjerio u stvarno stanje, a jedan čovjek koji se od samog početka mojeg izbora pokazao čovjekom i prijateljom ovdje je s nama, a to je Dražen Srpak koji je baš kod Ministarstva kulture pružio ruku i zato će sada od mene primiti poklon koji ga uvijek može podsjetiti na mene i naše zajedništvo jer ono što svi kažu: „Nikad nisu bili bolji odnosu Murskog Središća i Selnice nego zadnjih godina, a povezani smo svakako pa i naša Župa Sv. Marka je veća od općine jer je Štrukovec dio naše Župe, a i dio grada Murskog Središća. To mi inače naš velečasni Tomislav često napomene – Ti znaš da ja imam veći teritorij nego ti.“

Hvala svima na dolasku!