SEKS I GROD razvalio Hlapičinu u prepunoj dvorani! Pogledajte veliku FOTOGALERIJU Tina Tomanića

U nedjelju, 24. ožujka 2019-tog proljeća gospodnjeg, Hlapičina je doživjela SEKS I GROD. Večer je lagano padala, nedjelja je kretala prema smiraju, a društveni dom u Hlapičini intenzivno se punio gledateljicama i gledateljima željnima smijeha i opuštanja. I nisu požalili što su došli i odvojili svoje vrijeme i dobru volju – premijera komedije SEKS I GROD bila je vrhunska po svim kriterijima, i glumačkim izvedbama i gledateljskim sudjelovanjem.

Marina, Štefanija, Melita, Jelena, Mirjana, Josip, Denis i Bojan svojom glumom približili su svekolikom pučanstvu iz Hlapičine, Murskog Središća, Svetog Martina na Muri i drugih mjesta, ono što svakodnevno doživljavaju u svojim kafićima, u svojim kućama, na svojim radnim mjestima – obični život koji često niti ne primjećujemo, jer ga uzimamo zdravo za gotovo. Obični život prezentiran kroz do kraja ogoljele banalne razgovore, traćanje, jal i zavist, a opet i kroz zajedništvo i uzajamnu pomoć.

Glumice i glumci javno, jasno i glasno su pokazali i prikazali da se isplati 6 mjeseci učenja teksta, vježbanja, odricanja slobodnog vremena i probe 2 a često i 3 puta tjedno. Glumice i glumci kroz to vrijeme postali su odlična glumačka i ljudska družina, te im kao voditelj zahvaljujem na trudu, vremenu, radu i povjerenju.

Žene i muževi iz Hlapičine, Murskog Središća, Svetog Martina na Muri i šire svojim masovnim dolaskom javno su, jasno i glasno, svojim čestim spontanim smijehom i aplauzima, pokazali i prikazali da su željni kvalitetnih amaterskih kazališnih predstava, komedije i zabave, i da podržavaju mukotrpan rad i vježbanje serjojnske dramske družine. Dramska sekcija KUD-a „Mura“ Mursko Središće tj. već gore spomenuti Marina Rajf, Štefanija Žganec, Melita Nađ, Jelena Moharić, Mirjana Šoštarić, Josip Rob, Denis Halas i Bojan Bračko na toj podršci im zahvaljuje javno i od srca. Gledateljicama i gledateljima, onima koji su predstavu u Hlapičini pohodili u ovako velikom broju – hvala. Svim članovima naših obitelji i prijateljima, koji pomažu često i nesebično, također hvala.

Do sljedećeg viđenja – zbogom.

VODITELJ DRAMSKE SEKCIIJE: Bojan Bračko

OSVRT JEDNOG SVJEDOKA SEKSA I GRODA U HLAPIČINI, kolege redatelja, scenarista, autora i također voditelja dramske družine, dugogodišnjeg djelatnika u kulturi

SEKS I GROD

Međimurje danas karakterizira vrlo živa amaterska kazališna scena.

Iako se procvat dogodio sredinom devedesetih godina minulog stoljeća, još uvijek je malo autora koji na scenu donose život koji SADA živimo i aktualne detalje koji nam struje kroz život ili na njega na neke načine utječu. Za svježinu je potrebna objektivna percepcija društva i malo hrabrosti. Autor, scenarist i redatelj Bojan Bračko sve to ima. Ima i izvrstan glumački ansambl iz dramske sekcije KUD-a Mura, ali i ono za čim čezne stotine kazališta širom Hrvatske – publiku.

Prepunu dvoranu Društvenog doma u Hlapićini, a bila je to već 15 min prije prve scene, odmah, već u prvim sekundama, „kupila” je Valentina Moharić šarmantnim pozdravom i predstavljanjem glumačke ekipe. Valentina je artiste najavila toliko teatralno da je s njom predstava mogla završiti i – publika bi bila zadovoljna.

 Puno i potpuno zadovoljstvo događalo se pak narednih 40 minuta koje su ispunili vrckavi dijalozi, replike, ispravci netočnih navoda te upadice i doskočice pune životnog soka kroz koje je autor i baš otkačena glumačka družina pred publiku donijela sva lica i naličja svakodnevice koju živimo. Sjajan miks ženske postave za stolom je ležerna, uvjerljiva i neuništiva družina gradskih tračerica koje nisu mogli „zaskočiti” niti najsloženiji procesi društvene zajednice, ali niti zasjeniti konobar, niti gradski zavodnik niti lokalni pijanac, a niti gromoglasne salve smijeha koje su svako malo prekidale „puce u najtežem i najodgovornijem ženskom poslu”. Najkraće rečeno – predstava s mjerom, tempom i u svemu i po svemu – TAMAN.

Svjedok: Ivan Goričanec

(foto: Tin Tomanić)