“SANJAM MIR” humanitarni koncert KUD-a MURA za stradalnike u Ukrajini

KUD MURA desetljećima kreira potku kulturnog života u Murskom Središću. Više puta godišnje svojoj publici priređuje prikladni koncert ili predstavu, putuje i gostuje širom države i bližem susjedstvu. Minule nedjelje bio je domaćin i organizator humanitarnog koncerta za sve stradalnike rata u Ukrajini pod nazivom „Sanjam mir“. Ratovi ne grade niti stvaraju – oni su izvor nemira od istoka do zapada, od sjevera do juga, od vremena Kajina pa sve do danas. U bijegu iz Ukrajine nekoliko je obitelji našlo dom i u našem gradu. Dar koji je ostavljen u kutiji pred vratima neće sutra promijeniti svijet niti iste sekunde zaustaviti sve rušilačke pohode, ali je znak razumijevanja i glasni povik naroda Hrvatske svim vođama svijeta da u trenutku zaustave ratne mašinerije kako god bile opravdane ili bilo čime izazvane.

Iako su dvije godine života na razmaku i pod maskama ostavile traga na ritmu i tečnosti nastupa umjetnika amatera, spontanosti i vedrine na sceni nije manjkalo. Publika između hladnokrvnog profesionalizma i srčanog amaterizma uvijek bira srce, a puno srce je jedini kerozin koji sve pokreće. Marijana Trstenjak, dugogodišnja ikona gradskog zborskog pjevanja na funkciji voditeljice ŽVS Ftičice i Mješovitog pjevačkog zbora te Slavko Bregović, predsjednik KUD-a MURA i voditelj brojnih tamburaških grupa osmislili su program, okupili umjetnike na sceni CZK Rudar i s puno srca dali sve od sebe da publika iz prepune dvorane u svoje domove ponese sjajne dojmove i prije svega – mir. Za mir u obitelji, mir u ulici, gradu, domovini i među svim ljudima cijeloga svijeta svirali su, plesali, glumili i pjevali Folklorna sekcija s tamburašima, Dramska sekcija, Ženska vokalna skupina Ftičice i Mještoviti pjevački zbor KUD-a MURA te članovi Udruge Kalinka, preciznije ansambl Kalinka s potporom KUD-a Žiškovec.

Folklorna sekcija pod vodstvom Tihomira Benčića predstavila se spletom „KORONA JE MED NAMI“-  plesovima iz Dravskog bazena iz okolice Šandorovca, a uz osobito raspoloženu pratnju tamburaša predvođenih Slavkom Bregovićem. Glumice i glumac dramske sekcije KUD-a MURA iznenadili su novom sezonom igre „RADIO ZA SVE”. Dojmljivo i osvježeno gradski Mješoviti zbor otpjevao je naslove ZBOR ŽIDOVA i VALOVI, VALOVI – uz pratnju Danijele Sabo na klaviru, ŽUTU RUŽU – uz pratnju klavira i Marinka Pintarića na gitari te NEKA CIJELI OVAJ SVIJET – uz pratnju klavira.

Nakon zbora ŽVS Ftičice otpjevale su u a capella izvedbi KLINČEK STOJI POD OBLOKOM i LJUBAV SE NE TRŽI. Teme HRABRI LJUDI i I HAVE A DREAM otpjevane su uz pratnju klavira i gitare, a završnu I DO, IDO, I DO, I DO, I DO – uz pratnju klavira, gitare i dva saksofona koje su svirali Petar Novak, prof. i David Vabec – članovi Gradskog puhačkog orkestra.

Koncert je zaključen osebujnim nastupom ansambla „KALINKA” – glavne karike društva ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj s više od 100 članova. „Kalinku” odlikuju iskrene i vesele melodije, kazališne scene, plesni pokreti, sjajni solisti te živi zvuci glazbenih instrumenata koje su nedjeljne večeri pojačali članovi KUD-a Žiškovec. Voditeljica „Kalinke” Tatjana Mikolaj, prof. i gosti izveli su rusku narodnu pjesmu Kalinka, ukrajinsku narodnu pjesmu „Jihav kozak za Dunav“, rusku narodnu pjesmu „Letjat utki“, a međimursku narodnu pjesmu „Da nam pak dojde to vreme“ i rusku pjesmu „Uraljska rjabinuška“ zajedno s KUD-om MURA.

Uz dug i srdačan pljesak prepune dvorane, umjetnicima je skromnim darovima za dolazak i humanitarne nastupe zahvalio Zoran Turk, ravnatelj CZK Rudar.

TEKST: Ivan Goričanec

FOTO: Zoran Turk