San svakog voditelja

Pred dalekih 45 godina, nisam ni sanjao, da ću jednog dana učiti plesati i mlade i stare. Kao mladog folkloraša, naš Matek (Matija Grabrović) , gurnuo me u voditeljske vode. „Tihomire, nakon smotre , organizira se okrugli stol. Ti si predstavnik našeg KUD-a i bori se za međimurski folklor.“ Smotru je pratio doktor Ivan Ivančan, zvali smo ga „stari“. O folkloru je znao baš sve, a ja mlad , zelen i još trebam govoriti. Tad me nazvao „međimurec“ i kad god smo se sastajali tako je i ostalo. Počelo  je moje druženje sa folklorom , stručnjacima, školama i seminarima.

Godine su prolazile i uvijek sam govorio mladima da istražuju, uče od starijih, brane svoje stavove i trudio se  da i iza  nas – i Mateka i mene, ostaju naši nasljednici, ne da nas prate, nego da nas nadmaše.

Kada sam počeo voditi KUD „Mura“  u Murskom Središću, od prvog sam dana govorio, da sam ovdje ja u prolazu i da treba poticati mlade da uče o folkloru, da odlaze na seminare i škole.

Ponosan sam , što su ove subote na seminaru folklora Hrvatskog Zagorja u Maloj Subotici , sudjelovali naši mladi folkloraši : Melita Jug, Mateja Levačić, Igor Frančić , Ignac Maja. Valjda će i oni krenuti putem Gordane, Zlatka, Branka, Sanje, Željke, Ružice……………………

(Tihomir Benčić)

Slike KUU „Zvon“ Mala Subotica