Riječno kino 2019. diljem Karlovačke županije – ovogodišnji program

Protekla tri tjedna Karlovčani su proveli u slavljeničkoj atmosferi, u programu Zvjezdanog ljeta povodom 440. rođendana grada.  Nakon koncerata, performansa, izložba i drugih raznih događaja, zabave neće nedostajati jer je započelo još jedno Riječno kino uz Karlovačko u organizaciji Kinokluba Karlovac. I ovoga ljeta posjetitelje očekuje pregršt dobrih filmova pod zvjezdanim nebom na osam lokacija u trajanju od 14. srpnja do 11. kolovoza.

Uspješna suradnja s Kinoklubom Karlovac traje još od 2011. godine pa tako već devetu sezonu zaredom putem projekta „Riječno kino uz Karlovačko“ Karlovčanima i njihovim gostima zajednički osiguravamo izvrsnu ljetnu zabavu na otvorenom. Uvjerena sam da tijekom predstojeća četiri tjedna ponovno neće nedostajati dobrih filmova, zabave i izvrsnog piva u kojem će filmofili uživati odgovorno“, izjavila je Ljudmila Bratko Gašpić, rukovoditeljica Odjela korporativnih poslova u HEINEKENU Hrvatska, čiji je brend Karlovačko generalni pokrovitelj ove manifestacije.

Najbolji način za započeti ovogodišnju filmsku priču jest filmom jedne Karlovčanke – Marije Ratković Vidaković. Upravo je ona zaslužna za nastajanje ove posebne filmske manifestacije u gradu bez kina, jer je upravo ono bilo njen diplomski rad na Akademiji dramske umjetnosti. Ovom prilikom Marija je posjetila Riječno kino uz Karlovačko kao redateljica filma IKEA for YU. Ona i Dinka Radonić dugogodišnjim su naporom stvorile jednu intimnu ispovijest o životu Marije i prošlosti njene obitelji te putovanju prema boljoj budućnosti, za koju je Marija sa mužem i djetetom odabrala Švedsku. Činjenicu da je publika bila i više nego zainteresirana za pogledati njenu priču potvrđuje i prepuno Foginovo kupalište u proteklu nedjelju navečer.

Karlovačka premijera mi je bila možda najteža premijera dosad jer je ipak to “moja” publika i nije se lako “razgolititi” pred njima. Pogotovo ne na mjestu iz kojeg sam na neki način profesionalno i potekla (Riječno kino, op.a). Ali jednako tako to mi je bila i najemotivnija projekcija dosad. Nadam se da je svatko uspio prepoznati barem nešto s čime se u filmu može poistovjetiti jer isti dotiče uistinu različite teme: pitanje identiteta, majčinstva, odvajanje od gnijezda jugoslavenskog i (post)tranzicijskog nasljeđa… U svakom slučaju, ova ljetna večer na Foginovom me je zagrijala za dugu švedsku zimu.” izjavila je Marija Ratković Vidaković.

“Ovoga tjedna posjetitelji mogu pogledati dva filma – u petak 19.7. bit će prikazan hvaljeni triler Južni vjetar u Amfiteatru u Dugoj Resi, dok će Karlovčani na Foginovom kupalištu u subotu 20.7. moći uživati u novim avanturama superheroja Spider-Mana u filmu Spider-Man: Daleko od kuće. Ostatak programa nakon toga slijedi u Ozlju, Ogulinu, Kamanju, ponovno u Dugoj Resi i Karlovcu te će zatvaranje biti na Petrovoj gori pored Vojnića. Nismo zaboravili ni one najmlađe te ćemo u svojvrsnoj spin-off manifestaciji Riječno kino za djecu gledati dodatna 3 filma. Dječji program počinje u četvrtak 18.7. gdje u Slunju prikazujemo Aladina, nastavlja se u Karlovcu u petak 26.7. s Kraljem lavova, a 1.8. u Dugo Resi prikazujemo Skockanog Nindžu.“, izjavila je koordinatorica manifestacije Ksenija Sanković iz Kinokluba Karlovac.

Organizacija ove manifestacije ne bi bila moguća bez pokrovitelja kojima se Kinoklub Karlovac i ovim putem zahvaljuje, a to su ove godine Hrvatski audiovizualni centar, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turistička zajednica Grada Karlovca, Grad Ozalj, Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije, Turistička zajednica Duge Rese, Savjet mladih grada Ogulina, Turbing d.o.o., Turistička zajednica Općine Vojnić,  dok je generalni pokrovitelj Riječnog kino uz Karlovačko, upravo Karlovačko. Kinoklub zahvaljuje i svim ostalim organizacijama i pojedincima koji pomažu u provedbi ove manifestacije, a valja napomenuti da je za posjetitelje sav program besplatan.

(Kinoklub Karlovac)