RADOST BOŽIĆA u Murskom Središću

Jučer, u petak, 27. prosinca, u dvorani Centra za kulturu RUDAR održan je koncert RADOST BOŽIĆA. Već nekoliko godina Grad Mursko Središće i Crkva Isusa Krista ugošćuju koncert koji uz pratnju vrhunskih glazbenika izvodi zbor Baptističke crkve Mačkovec, a ispunjenost dvorane i razdragana lica publike još jednom su potvrdili koliko građani cijene i uživaju u njihovim nastupima.

Na samom početku prisutnima se obratio gradonačelnik Dražen Srpak iskoristivši priliku da izvođačima preda prigodne poklone u znak dobrodošlice i zahvalnosti što redovno obogaćuju umjetnički i duhovni život našeg grada.

Zbor je izveo jedanaest gospel pjesama koje uzvisuju Isusa Krista rođenog kako bi bio Bog s nama – naše nadahnuće, ideal i učitelj, a ponajprije Spasitelj u čijoj žrtvi na križu možemo dobiti oproštenje grijeha i vječni život:

  1. Božićni zvon – J. Carlson / M. W. Smith
  2. Emanuel – M. W. Smith
  3. Nek pjeva svijet – G. F. Haendel
  4. To dijete, tko je? – T. H. Jones
  5. Nada vjekova – W. J. Gaither, B. Speer, W. Wright
  6. Noel – C. Tomlin
  7. Čudo u jaslama / Gloria – M. Leontovich
  8. Emanuel (Anja) – A. Evans
  9. Psalam 34 – J. Rigney, S. Barnard
  10. U vremena sva – G. Sadler, J. Harvill
  11. Idi kaži cijelom svijetu– J. W. Work

Uz navedene pjesme, voditelj zbora pastor Branko Kovačević poznatom je Božićnom pričom pozvao publiku da se pridruži pjevanju te se u jednom trenutku čitava dvorana CZK RUDAR pretvorila u veliki božićni zbor.

Poseban gost večeri bio je kršćanski kantautor Danko Tomanić koji je izveo vlastite pjesme Ima nadeOn božanske naravi. Danko živi i djeluje u Sisku, ali s obzirom da je rodom iz Murskog Središća njegov je nastup bio izuzetno srdačno prihvaćen. Ovo tim više jer je Danko osoba lišena tjelesnog vida zbog čega njegove pjesme na posebno dirljiv način govore o Bogu koji mu je najveća inspiracija, kako u umjetničkom tako i u osobnom životu.

Prigodnom božićnom čestitkom publici se obratio voditelj Crkve Isusa Krista iz Murskog Središća, pastor Vlado Hoblaj. On je podsjetio kako je prvi božićni koncert u povijesti bila anđeoska objava mira. Iako u našim čestitkama obično prevladavaju zdravlje, novac, sreća ili uspjeh, žalosna činjenica da Hrvati godišnje potroše čak 7 milijuna antidepresiva svjedoči koliko nam je božanski mir očajno potreban. I doista, ako smo spremni prihvatiti Isusa kao odgovor na sve naše potrebe, njegov će nas mir zaštiti od iscrpljujućeg nastojanja da ga pronađemo u željenim okolnostima života.

Na kraju koncerta, domaćin je sve prisutne pozvao na koncert Acoustic Songs of Faith koji će u nedjelju 29.12. u 17 sati u Crkvi Isusa Krista, Baptističkoj crkvi u Murskom Središću izvesti vrhunski gitaristi Andrej Grozdanov i Davor Šimunić.

(tekst: GMS, foto: Tin Tomanić)

A sada donosimo još jedan tekst,  impresije o koncertu koje je zabilježio  Ivan Goričanec.

Radost Božića

Tradicija od tri godine je sigurno nemjerljiva s tradicijom od dvije tisuće godina. Možda se bilo što s tri još i ne može zvati tradicijom, ali treći dolazak Zbora Baptističke crkve Mačkovec u dvoranu murskosredišćanskog Centra za kulturu “Rudar” bespogovorno je izgledao i zvučao kao da dolazi već nekoliko tisuća godina. Velike su to riječi podebljane velikim vremenima. No – bile one male ili velike, bile bi puka ispraznost kada iza njih ne bi stale stotine i stotine dojmova, raspoloženja i dubinskog proživljavanja publike koja je, nekoliko dana iza kalendarskog blagdana, ispunila sva mjesta partera i balkona. Ako istina uvijek ima samo jedno lice, da bi ju lakše prepoznali, onda je istina da je publika došla slušati i gledati istinski nesvakidašnje slavljenje Gospodina u pjesmi, ritmu i riječi.

Članice i članovi Zbora Baptističke crkve Mačkovec su djevojke, mladići, žene i muževi iz naših susjednih sela koje često susrećemo. Možda su ti susreti obojeni životnom rutinom, ali kad ti isti ljudi stanu na scenu pred Gospodina, sve rutine iščeznu, a silina i čistoća zapjeva, tonovi i ritmovi glazbala pomiješani s odmjerenim naracijama odzvanjaju snagom i uvjerljivošću koja fascinira. Fascinira radost i srčanost pjevanja i sviranja, ali i svježina aranžmana gotovo svih izvedbi, osobito svijetu znanih naslova poput „Božićni zvon”, „Nek pjeva svijet” ili npr „Idi kaži cijelom svijetu”. Do neba veliko hvala treba reći svim umjetnicima koncertne večeri – Maseju Kovačeviću za klavijaturama, Haidy Kovačević na basu, Abelu Kovačeviću za bubnjevima, Davoru Šimuniću na solo gitari, Anji Kovačević na impresivnom vođenju i zvuku zbora, svim ženama i muževima pjevačima te Branku Kovačeviću i Vladimiru Hoblaju, dvojici govornika. Poznajemo ih i pamtimo po snažnim biblijskim govorima uronjenim u vrijeme koje živimo. Dodatni naglasak zaslužuje domaćin Vladimir Hoblaj za izuzetne minute duhovnosti i ohrabrenja svima okupljenima koji su u danima pred sobom odlučili izabrati mir u Gospodinu i život čovjeka s čovjekom u dobroj volji.