Radionica črne međimurske pisanice u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec

Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec organizirala je 30. ožujka 2022. g. radionicu izrade črne međimurske pisanice. Na radionici je sudjelovalo 18 sudionica koje su uz pomoć voditeljice Biserke Vučenik učile batik tehniku kojom su se nekad u Donjem Međimurju izrađivale pisanice.

Ova tehnika stara je preko 100 godina i Biserka Vučenik trenutno je jedina prenositeljica ove vrijedne vještine. Tako su se sudionice na radionici upoznale i s pomagalima koja su potrebna za izradu črne pisanice: kljičice ili pisaljke, vosak, boje te prošle samostalno kroz procese izrade: crtanje voskom, bojanje motiva (najčešće cvijeća), premazivanje crteža voskom tj. čoskanje, bojanje crnom bojom te na kraju skidanje voska s crteža kako bi se dobila pisanica.

Zanimljivost črne pisanice je da se ona nije radila za Uskrs već za nedjelju nakon Uskrsa tzv. pisanu nedelju kada su se djevojke darivale tim pisanicama i međusobno se sestrile.

Za ovakvu radionicu pokazao se velik interes javnosti. Zbog složenosti procesa nastajanja črne pisanice broj polaznika bio je ograničen.


Sandra Mikac-Ciglar, dipl. bibl.