Putopisno predavanje Davorina Mancea uz izložbu „Jugozapadna utjeha“

Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana u „Riznici Međimurja“

Vrijeme održavanja: 19 – 20.30 h

 

Uz vrlo posjećenu izložbu fotografija „Jugozapadna utjeha“ autor Davorin Mance sprema nam i putopisno predavanje.

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec trenutno je izloženo 40 fotografija formata isključivo pejzažne tematike. Fotografije su nastale proputovanjem nacionalnim parkovima SAD-a u dva navrata, u rujnu 2017. i u svibnju 2019. godine. Nakon ukupno prijeđenih 11 500 km i 35 dana na putu po jugozapadu američke obale, autor je posjetio sljedeće države: Kaliforniju, Nevadu, Utah i Arizonu te obišao je 17 nacionalnih parkova. Izložbu čini autorov odabir fotografija s ovog grandioznog putovanja, odabir koji nije bio nimalo lak s obzirom na fotogeničnost motiva. Autor je naime, morao birati između nekoliko tisuća snimljenih fotografija. Set odabranih fotografija vrlo lako uvlači posjetitelja izložbe u Manceov posebni poetizirani svijet.

Pozivamo Vas da prvo pogledate izložbu u Izložbenom salonu Muzeja (ulaz iz atrija) za što će vam biti potrebno nekih 30 minuta i zatim produžite do multimedijalne dvorane na katu novo otvorene „Riznice Međimurja“ gdje će se održati predavanje uz prezentaciju.

Kako se odlučiti na prekooceanski put i preživjeti s limitiranim budžetom? Koliko košta jedna takva avantura? Koje lokacije posjetiti? Da li pravi fotograf svoja dnevna fotografiranja planira ili ih obavlja nasumično? Postoje li kakve životne priče ili anegdote iza pojedinih motiva? Da li je putovanje ispunilo željena očekivanja?

Na takva i slična pitanja odgovorit će autor, a predavanje će obuhvatiti i odgovore na pragmatična pitanja o samoj pripremi putovanja od ideje do realizacije, ali i iskustvo odabira motiva za postav izložbe. Ukoliko imate želje za avanturom tog tipa, a manjka vam znanja i iskustva u pripremi, sada je prilika da pitate sve što vas zanima.

Vidimo se u petak!

Maša Hrustek Sobočan, dipl. pov. umj.

Ravnateljica, viša kustosica