Pušlek međimurskih popijevki na Festivalu knjige Matice hrvatske u Zagrebu

U okviru njezina 1. festivala knjige, u prostorima Matice hrvatske 16. je rujna održano predstavljanje knjige Pušlek međimurskih popijevki, objavljene 2021. godine u nakladi Matičina čakovečkog ogranka. Na Glavnoj skupštini Matice hrvatske 2021. za ovo je izdanje Ogranku dodijeljeno najveće priznanje – Zlatna povelja.

Međimursku je popijevku najviše sačuvala i afirmirala Smotra međimurskih popijevki u Nedelišću na čijoj je pozornici otpjevano više od dvije tisuće pjesama. Prva je smotra održana 1971. godine, stoga je pola stoljeća Smotre bio je glavni povod objavljivanju ove knjige – antologije pedeset najljepših pjesama. Uz tekstovne i notne zapise u knjizi se nalaze i prijevodi na engleski jezik – i pjesama i njihovih kratkih analiza, a antologiji je priložen i nosač zvuka s audiozapisima.

Predstavljanju su nazočili predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i glavni tajnik Marijo Dominiković. O knjizi je govorio njezin priređivač prof. emer. Stjepan Hranjec, a događanje su autentičnom izvedbom popijevki uveličali Ana i Ivan Lisjak i Marija Volavšek.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu