Prvom nedjeljom došašća započela nova liturgijska godina

Danas je prva nedjelja došašča. Ovim milosnim vremenom došašća započinjemo novu liturgijsku godinu, to je vrijeme neposredne priprave nas vjernika za proslavu Kristova dolaska, blagdana Božića.

Istovremeno ispovijedamo vjeru u njegov drugi dolazak na kraju vremena pa možemo reći da je naš cijeli život vrijeme došašća ili adventa u kojem znamo da idemo ususret našem Gospodinu koji dolazi.

Došašće je sveto i milosno vrijeme, vrijeme protkano radosnom nadom, ali i čežnjom. Očekivanje nas uči strpljivosti i pokori. Ovo vrijeme adventa pomaže nam prihvatiti sebe i druge oko sebe onakve kakvi jesmo. Vrijeme obećanja s Božje strane i ispunjenja tih obećanja. Vrijeme iščekivanja i odgovora s naše strane.

U ovo vrijeme Bog nam dariva i ono je za nas vrijeme iščekivanja i vrijrme spasenja. Mi možemo s pravom reći da je naš život jedno veliko došašće, iščekivanje Krista. Tako se pripravljamo na naš vječni Božić.

Očekujemo veliki susret s Gospodinom. Biti će to veliki dan kada će prestati vrijeme, početi vječnost, kada će početi vječni Božić. U tom iščekivanju neka nam svima bude radosno ovo vrijeme u kojem čekamo dolazak našeg Spasitelja Isusa Krista.

(tekst i foto: Pavo Jazvić)