Prvih 150 godina OŠ Orehovica

Danas je vrlo aktualno stavljati obrazovanje kao temelj općeg razvoja svakog društva. Briga za duh i tijelo nacije nesporno mora biti prioritet svake države. Danas za to postoji niz znanstvenih i istraživačkih podloga. Što reći za ljude koji su toga bili svjesni pred 150 i više godina. Kada nije bilo sustava, zgrada, dovoljno novca, ljudskih potencijala, već je postojala svijest i volja da pismenost svakom članu lokalne zajednice postane i bude dostupna“, riječi su ravnatelja osnovne škole Orehovica Branka Sušeca na početku svečane akademije u povodu 150. Obljetnice školstva u Orehovici i Dana škole.

Povijest školstva usko je vezana za pripadnost naselju Orehovica, Podbrest i Vularija. „Od I. svjetskog rata imamo pokušaje da se prostori za školu pokušaju osigurati prikupljanjem sredstava od seoskog stanovništva, od pokušaja i realizacije sve jačih općina ili kotara. Nakon privatnih kuća gdje se održavala nastava, sve javne zgrade u kojima je bila škola su bile građene kao prostori općine, mjesne uprave, kasarne ili društveni domovi. Prva zgrada u novim prostorima, izgrađena kao škola otvorena je 2011. i mi se sada u njoj danas nalazimo. Čestitam školi i vodstvu škole na prvih 150 godina“, istaknuo je načelnik općine Orehovica Franjo Bukal.

Osnovnu školu Orehovica polazi 296 učenika,  ima 71 djelatnika,  a raspolaže sa 3534,86m², 21 učionicom, školskom knjižnicom te sportskom dvoranom koja je otvorena 2018. godine. Opremljenost škole sredstvima za nastavu i dodatnim pomagalima je odlična. Škola je dijelom eksperimentalnog programa „Škola za život“ te je jedna od škola koja pruža najbolje uvjete učenicima, učiteljima, profesorima.

Tijekom godina, ova škola je prolazila kroz turbulentno razdoblje u Hrvatskoj, iz godine u godinu trebalo se prilagođavati. Kroz to razdoblje, vodili su nas svećenici, učitelji koji su ostavili veliki trag na nas. Čuvali su naš identitet, kulturu, našu Županiju. Primjer smo cijeloj Hrvatskoj zbog bogate prošlosti, ali i svega što danas radimo za našu budućnosti i budućnost naše djece. Radimo s darovitim učenicima, stvaramo Županiju znanja, gradimo škole za život, primjer smo dobre prakse, imamo više od 30 državnih prvaka, naši učenici su na europskim olimpijadama, imamo svjetske prvake, odlične sportaše, informatičare, odlične ambasadore međimurskog obrazovanja. Naša zadaća je da vam stvorimo najbolje uvjete, a na Vama je dragi učenici, učitelji, profesori to na najbolji mogući način implementirate u svakodnevnicu. Čestitam Vam na prvih 150 godina i želim Vam još puno uspjeha u narednim godinama.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanoj akademiji u šarenim prostorima osnovne škole Orehovica u kojoj je netom prije akademije otvoren prvi Centar  igre i  knjižnice igračaka za predškolce i osnovnoškolce u kojem su korištena sredstva EU fondova.

Uvijek mi je drago doći u ovu školu, ovo je škola za život, ovo je škola kako treba izgledati. Ovdje svako dijete može biti mali znanstvenik, intelektualac, vrhunski informatičar, sve što bilo koje dijete poželi. Čestitam svima na prvih i velikih 150 godina.“, istaknula je Lidija Kralj pomoćnica ministrice, Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tijekom godina u osnovnoj školi Orehovica dane su provodile osobe koje su svojim radom upisane u povijest Orehovice, Međimurja, ali i Hrvatske temeljem izvrsnih rezultata i ostvarenja. Neki od njih upisani su u „Zid postignuća“ koji je osmislio Danijel Drvenkar, a izradili su Sobočan interijeri.

Cijela naša zajednica kojoj pripadamo nije od velikih riječi, pohvala ili nagrada. Tako i mi sve naše rezultate i uspjehe smatramo samo svojim svakodnevnim poslom. Želim svima dati toplu riječ zahvale svim zaposlenicima koji su u ovih 150 godina dali svoj doprinos da naši učenici postignu svoj maksimum pri ulasku u svijet odraslih. Neki od naših bivših i sadašnjih učenika koji su ili će biti biti na Zidu postignuća su dr.sc.Nenad Polgar, dr.sc.Mladen Horvat, Denis Bešić, Goran Lukač, Snježana Sabolek, Antonija Ružić  te Benjamin Ignac“, zaključio je ravnatelj OŠ Orehovica Branko Sušec.

Svojim dolaskom, svečanost su uveličali i saborski zastupnici Bernarda Topolko, Veljko Kajtazi, Snježana Sabolek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Blaženka Novak, predsjednik Općinskog vijeća Općine Orehovica Marko Hunjadi, zamjenik načelnika Marko Balog.

Povijest školstva u Orehovici 1869.- 2019. godine opisana je u bogatoj monografiji, a program je vodila Indira Valkaj.

UO za poslove župana

Morana Kiš