PRVI U HRVATA Mali Vinski Vodič Velike Jelene Šimić Valentić

Zadubio sam se u prvu, a onda i drugu polufinalnu večer Eurosonga. Bože dragi – kuliko trešča, šudra i prazne slame!?? – zna reči međimurski čovjek kad se pod etiketom vrhunske klase prodaju rogovi za svijeću.

Imali smo prije nekoliko dana slične sadržaje i na nekim kandidacijskim listama širom domovine u kojoj živimo i biramo. Treba mi ovo uvodno kraljevstvo konfuzije i laži za apsolutnu suprotnost, jednostavnost i iskrenost kojoj s veseljem posvećujem rečenice koje slijede. U svakom ih slovu zaslužuje žena, sommelierka, poduzetnica, mama i dama Jelena Šimić Valentić.

Znate onu poznatu „većina je uvijek u pravu”? Jelena se ničim ne uklapa u taj kliše. Da je prije desetak-petnaestak godina uronila u ocean većine nikada ne bi niti čuli za nju. Nije Jelena nedodirljiva egzota s Pandore ili fascinacija iza neprobojnog stakla u muzeju Louvre. Žene poput Jelene su istinski netko vrijedniji i važniji!!! Ljudska jednostavnost, neposrednost, bezrezervna posvećenost poslu koji je odabrala i radost kojom čini sve što čini pred licem Hrvatske daju mi za pravo da Jelenu izdvojim između mnogih nas.

Tumačenje, prezentiranje i vinsko poučavanje nepisanim kanonom u nas dominantno pripada muškom svijetu. Mimo kanona Jelena je nanizala stotine radionica i predstavljanja vina pred impresivnom brojkom polaznika predavanja i degustacijskih večeri. Za razliku od mnogih medijski „snažnih”, a apstraktnih imena, Jelena se u živom i vrlo konkretnom poslu dnevno ostvaruje i potvrđuje na adresi Pupitres – boutique vinske kulture, Frankopanska 1, Zagreb.

Za moj i vaš susret s vinom, osobito svakim novim vinom, Jelena je stvorila Vinski vodič, PRVI U HRVATA!, vodič u kojemu možemo bilježiti opažaje, dojmove i nama prevažne detalje o vinima koja smo kušali. Vodič je pomoć i putokaz kroz degustaciju, predvidivo njih čak dvjesto! „Nemoj biti prestrog kada ocjenjuješ. Doživi vino kako ga osjećaš „na prvu”. Zapiši na što te asocira. Doživi vino na svoj, originalan način. Usudi se. Vino je najposebnije iskustvo koje te nosi kroz život i ne odabire bilo koga. Ljudi koji vole vino su posebni ljudi.” – poručuje sommelierka Jelena Šimić Valentić.

Ivan Goričanec

Foto: Pupitres arhiva