PRVA SVETA PRIČEST U CRKVI SVETOG LADISLAVA I MARIJE KRALJICE

Sveta pričest jest sakrament u kojemu se pod prilikama kruha i vina prima pravo tijelo i prava krv Isusa Krista. Taj je sakrament ustanovio Krist Gospodin na Posljednjoj večeri. Može ga primiti samo onaj tko je kršten i tko je u posvetnoj milosti (tj. tko nije u teškom grijehu).

Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije. Kad neki vjernik prvi put pristupa euharistijskom stolu i blaguje u pričesti tijelo Krista, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56), onda prima Prvu sv. Pričest.

Prvu Svetu pričest po prvi puta primaju vjeroučenici trećih razreda osnovnih škola i od njih se traži da redovito pohađaju vjeronauk da bi u trećem razredu usvojili određena znanja. Nakon završene priprave po prvi puta pristupaju sakramentu pomirenja (ispovijedi), a nakon toga svečano u nedjeljnom euharistijskom slavlju, primaju svoju prvu Svetu pričest.

Tako je bilo i jučer u Murskom Središću  gdje je tridesetak prvopričesnika u crkvi Svetog Ladislava i Marije Kraljice primilo svoju prvu Svetu pričest. Misno slavlje je predvodio župnik Tomislav Antekolović, a svemu tome su došli posvjedočiti roditelji, rodbina, kumovi i prijatelji.

(rt, foto A. Jurak)

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17a

18

19