Proslava sv. Leonarda Opata u Goričanu

Župa sv. Leonarda Opata u Goričanu jedina je župa Varaždinske biskupije koja ima ovog nebeskog zaštitnika. Ove godine spomenuli smo se 230. obljetnice osnivanja župe Goričan (1789-2019).

Za župni blagdan pripremali smo se trodnevnicom. U nedjelju, 3. XI. 2019. kapucin fra Nikola Bašnec proslavio je svoju zlatni misu – zahvalu za 50 godina svećeništva, u suslavlju sa fra Mirkom Kemivešom, župnikom župe sv. Vida u Varaždinu i vlč. Pavlom Markačem, župnikom župe Sveta Marija te mjesnim goričanskim župnikom Josipom Drvoderićem. Nakon sv. mise župljani su se zadržali u prijateljskom druženju ispred pastoralnog centra Isusa – Dobrog pastira.

Drugi dan trodnevnice, 4. XI. na večernjoj sv. misi pridružili su nam se članovi župnog crkvenog zbora sv. Katarine Aleksandrijske iz Lendave koji su na slovenskom jeziku pjevali na sv. misi.

Treći dan trodnevnice, 5. XI. uoči blagdana sv. Leonarda sv. misu  je predvodio vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela, koji nas je pozvao na nasljedovanje ovog velikog sveca koji je bio krsno kumče prvog franačkog kralja Klodviga po kojem je današnja Francuska postala katolička.

Svetkovinu sv. Leonarda Opata sa svečanom sv. misom proslavili smo s našim biskupom Josipom Mrzljakom uz suslavlje još 16 svećenika – članova Preloškog dekanata na čelu s preč. dekanom Antunom Hoblajem, te svećenicima koji su kao „domaći“ sinovu došli u rodnu župu. U procesiji od župnoga dvora do župne crkve sudjelovali su ministranti, djeca dječjeg vrtića „Ružica“, predstavnici Općine Goričan, članovi Cehovskog društva sv. Leonard, članovi KUD-a Goričan, župni crkveni zbor sv. Leonard uz limenu glazbu Gorčenskih bandistov.

U svojoj propovjedi biskup Mrzljak pozvao nas je na nasljedovanje sv. Leonarda, a slaveći jubileje kao što je 230 godina uspostave župe Goričan, prilika je da se Bogu zahvalimo i da ga zamolimo da nas i nadalje prati svojim blagoslovom.

Nakon sv. mise biskup Josip Mrzljak je blagoslovio dvije biste sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika naše Varaždinske biskupije kao spomen na proslavu 230 godina uspostave župe Goričan. Biste je ove 2019. godine isklesao u kamenu vinicitu kipar Slavko Bunić iz Ivanca. Nakon blagoslova biskup Josip Mrzljak se strpljivo fotografirao sa pojedinim skupinama koje su sudjelovale i u procesiji i u samoj sv. misi.

Josip Drvoderić, župnik

(Pavo Jazvić)