PROŠČENJE V GORNJEM KRAJU

25.05. na dan Blažene Djevice Marije Majke Crkve ili po domaće rečeno na Trojački ponedjeljak u Gornjem kraju svake godine održava se proščenje. Nisu to više proščenja kakva su u sjećanju iz djetinjstva . U to vrijeme slavilo se u većini kuća, nije se išlo raditi u polje normalno osim onih koji su radili u firmama , a  tamo se ti praznici nisu slavili. Bez obzira na to ljudi su se družili i proslavljali taj dan kao svoj veliki praznik.

U Kapelici u ulici Matije Gupca danas je održana sveta misa kojoj je prisustvovao lijep broj vjernika s obzirom da je radni dan. Misu je predvodio župnik Tomislav Antekolović, a misi je prisustvovao i  gradonačelnik  Dražen Srpak sa svojim suradnicima.

Nakon mise održano je kratko druženje kod Blanke Rihtarec kako bi se ipak barem malo podsjetilo na dane kako je to nekad izgledalo. Čula se i pjesma od strane članova župnog zbora. Bila je to ujedno i prilika da župnik upozna župljane sa radovima koji su se napravili na obnovi kapelice kao i sa onima koji će se još uraditi , a sve iz sredstava donacije .

(tekst i foto Z. Rihtarec)

unnamed (9)

unnamed (11)

unnamed (13)

unnamed (14)

unnamed (15)

unnamed (16)

unnamed (17)

unnamed (18)

unnamed (20)

unnamed (21)

unnamed (23)

unnamed (24)

unnamed (8)

unnamed (4)

unnamed (3)

unnamed (22)