Promocija knjige Sandija Horvata “Naprosto jednostavno – vrijeme je za promjene”

22. svibnja 2018. u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec održat će se promocija knjige Sandija Horvata “Naprosto jednostavno – vrijeme je za promjene”.
Promocija je ostvarena u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Čakovec.
Ulaz slobodan!

“Naprosto jednostavno – vrijeme je za promjene” je književni prvijenac Sandija Horvata iz Slovenije. Izdan je u sklopu projekta GEM – Give them a Chance, financiran u iz natječaja Erasmus +. Autobiografska je to priča prevedena sa slovenskog na hrvatski i mađarski jezik, ponajprije namijenjena predavačima u obrazovanju odraslih koji rade s romskom populacijom. Ovom pričom su partneri iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske htjeli predavačima očima Roma, koji je završio fakultet, pokazati da se može uspjeti. Premda je tijekom života nailazio na različite osobne prepreke, od selidbe iz Gorenjske  u Prekmurje, očeve bolesti, pa to toga da je tek u tinejdžerskim godinama otkrio vlastiti identitet (da je Rom). To je počeo priznavati tek u vrijeme kad je postao punoljetan, do traženja samoga sebe pa do očeve smrti. Htio je predstaviti razmišljanje Roma, ponajprije istaknuti da su i oni, tako kao i predstavnici većinskog naroda, sanjaju o uspjehu da su i oni, puni nadanja da će i njihov život jednom biti bolji. Želi upozoriti na skrivenu ”čarobnu palicu” da uz prave ljude i potporu te prave prijatelje uz sebe, mogu i Romi uspjeti u školskom sustavu i biti uspješni.
Sandi Horvat u pripovijesti nagovara čitatelja, i to tako, da ga sa sobom povede na putovanje po cesti života i kako kaže, da je svima nama nešto suđeno, jer u naš život u određenom trenutku dolazi baš ta osoba koju trebamo. Najsnažnija je poruka da te razne situacije u životu jačaju i da sve prepreke koji su ti postavljene na put, moraš jednostavno preskočiti. Naprosto jednostavno – moraš zaživjeti.

Željka Hatvalić Strahija
dipl.bibl./prof.
Informator na Općem odjelu
Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec