Projekt OUT OF the BOX – kako se tradicionalna kulturna baština može oživjeti na inovativan i suvremen način

Projekt OUT OF the BOX predstavlja sjajan primjer kako se tradicionalna kulturna baština može oživjeti na inovativan i suvremen način. Kroz ovaj projekt, četiri kulturne udruge koje se bave njegovanjem kulturne baštine udružile su snage kako bi zaštitile i promovirale ovaj dragocjeni dio hrvatske kulture.

U sklopu projekta, stručnjaci kulturnog sektora provest će etnološko istraživanje o migracijama narodne nošnje projektnog područja, katalogizirali i digitalizirali elemente narodnih nošnji te izradili inovativnu publikaciju sa interaktivnim QR kodovima. Ova publikacija sadrži detaljne opise narodnih nošnji, krajeva, običaja, namjena i slično uz dodatak profesionalnih fotografija i interaktivnih QR kodova koji omogućavaju prikaz video i audio sadržaja.

U sljedećem koraku, nositelj projekta – Udruga Kultivator – namjerava dizajnirati 3D replike odabranih narodnih nošnji koje će biti korištene za izradu virtualnih eksponata. Ovi eksponati će se moći koristiti za virtualne izložbe kroz različite tehnologije poput virtualne stvarnosti, proširene stvarnosti i slično.

Projekt je izrazito interdisciplinaran i uključuje institucije, muzeje, povjesničare umjetnosti i druge stručnjake koji će sudjelovati u izradi strateških dokumenata, publikacija i digitalnih sadržaja.

Partneri na projektu su Kulturno umjetnička udruga “Veseli Međimurci” Čakovec, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave u Sloveniji te Hrvatski klub Augusta Šenoe iz Pečuha u Mađarskoj, dok je nositelj projekta Udruga Kultivator.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 202.345,00 €, a trajat će 20 mjeseci.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u okviru programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Grada Čakovca i Općine Nedelišće.

Projekt OUT OF the BOX je izuzetno važan za očuvanje i promociju kulturne baštine Međimurja te predstavlja sjajan primjer kako se tradicija može prenijeti u suvremeno doba kroz inovativna rješenja.

Aleksandar Novak